Home

Achtergrond

Gasprijs 2014 bereikt bodem, olie- en dieselprijs loopt weer op

De gasprijs voor kalenderblok 2014 is dit jaar niet eerder zo laag geweest. Want opnieuw daalden afgelopen week de gasprijzen op lange termijn.

De gasprijs beweegt al lange tijd binnen de bandbreedte van €26,1 per MWh (€25,5 per kuub) en €26,6 per MWh (26 euro per kuub) en dit was ook afgelopen week het geval. De gasprijs beweegt nu aan de onderkant van deze bandbreedte en is €26,15 per MWh ( 25,5 per kuub). Dat blijkt uit het weekrapport over de energiemarkt van Nuon en uit navraag bij Nife Energieadvies.

Ook de gasprijs op de dagmarkt is vrij stabiel en relatief laag omdat de afgelopen week de temperaturen hoger dan gebruikelijk waren voor deze tijd van het jaar.

De dieselprijs is licht gestegen. Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een prijs van €1,06 per liter bij een afname van 4.500 liter. Dat is een halve cent meer dan vorige week.

De olieprijs daalde afgelopen week naar een gemiddelde prijs van 106 dollar per vat (159 liter) Noordzeeolie. Sinds het begin van deze week is de prijs echter aan het oplopen naar ruim 109 dollar per vat. De prijsstijging is het gevolg van aanbodverstoring door stakingen van Libische productiemedewerkers bij olieproductiebedrijven.
De olieprijs is ook gestegen door dat bekend werd gemaakt dat het bruto binnenlands product in China sterk steeg en de koers van de euro ten opzichte van de dollar sterk is.

De stroomprijs op de dagmarkt is opgelopen naar 50 euro per MWh omdat minder aanbod van stroom op de markt was door een kapotte kabel tussen Noorwegen en Nederland. De kabel met een doorvoercapaciteit van 700 MW is kapot gewaaid door de storm begin deze week.

De stroomprijzen voor de lange termijn zijn lager omdat er veel onzekerheid is in de markt over het CO2-emissierechtensysteem. De prijs van emissierechten is heel wisselend door onzekerheid over de uit de markt halen van het productierecht door de Europese overheid. De stroomprijs voor daluren in 2014 is 46,2 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.