Home

Achtergrond

Euro naar hoogste waarde sinds november 2011

De waarde van de euro is opgelopen tot bijna 1,38 Amerikaanse dollar, het hoogste niveau sinds november 2011. Ten opzichte van het Britse pond is de verschuiving minder groot.

De euro vertegenwoordigt een waarde van bijna 0,86 Britse ponden, wel meer dan vorige week, maar nog onder niveaus die in augustus zijn opgetekend. Voor de export zijn deze niveaus weliswaar nog binnen de bandbreedte waarmee gewerkt wordt de laatste jaren, maar gezien het economische klimaat aan de hoge kant.

De oorzaak ligt in de Amerikaanse geldpers, die nu eenmaal harder draait dan de Europese. De Federal Reserve hield deze week vast aan een 'ruim' monetair beleid, wat zoveel betekent als een lage rente en het maandelijks voor 85 miljard dollar opkopen van staatsobligaties. Hoofdeconoom van ABN Amro Han de Jong denkt nu dat het afbouwen van dit peperdure beleid, door economen 'tapering' genoemd, op zich laat wachten tot maart 2014. Pas daarna kan de waarde van de euro verzwakken naar een voor de handel beter niveau van circa 1,20 dollar.
Het beleid van de 'Fed' heeft ook effect op de interbancaire rente. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is ten opzichte van vorige week opgelopen van 0,223 procent tot 0,228 procent.
Het voortbestaan van de Euribor in de huidige vorm staat net als de Londense interbancaire rente Libor onder druk. Deze week nog trof Rabobank, de grootste kredietverschaffer voor de Nederlandse landbouw, voor bijna 800 miljoen euro een schikking met toezichthouders vanwege fraude met de interbancaire rentes. Eerder werden ook andere banken voor vele honderden miljoenen bestraft.
Het probleem is dat banken zelf de tarieven doorgeven. In het Libor-schandaal is gebleken dat banken soms iets te hoge rentes doorgaven, soms wat te lage. De Europese Centrale Bank wil toe naar een systeem waarbij transacties tussen banken precies worden geregistreerd. Daarbij wordt door de centrale bankiers wel erkend dat het succes van een nieuwe 'benchmark' afhangt van de vraag in hoeverre banken blij zijn met openheid over transacties.

Of registreer je om te kunnen reageren.