Home

Achtergrond laatste update:1 aug 2014

Dalende stikstofprijzen raken Yara, vrees afketsing ADM-deal

Markten zijn nerveus vanwege de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid die niet alleen leidt tot directe economische schade, maar ook het opschorten van een aantal rapporten die wordt gezien als graadmeter van de economie.

Bovendien leeft de vrees dat na een begrotingscrisis een schuldencrisis volgt. De Democraten en Republikeinen moeten immers voor het einde van volgende week een deal sluiten over het verhogen van het schuldenplafond.
Zonder verhoging, komt de federale overheid zonder geld te zitten en kunnen zelfs rentes op de staatsschuld niet meer worden voldaan. Het Amerikaanse ministerie van financiën geldt zo ongeveer als de gouden standaard qua betalingszekerheid, dus zou een 'default' wereldwijd consequenties hebben. Niemand gelooft dat dit doemscenario werkelijkheid wordt, maar aandelen staan er wel door onder druk, al blijven de verliezen op weekbasis op de Boerderij Index beperkt.
Het aandeel Yara staat al weken onder druk. Maandag daalde de waarde op de beurs in Oslo zelfs even tot het laagste niveau in 15 maanden: 232 kroner. Het handelsvolume ligt lager dan gewoon. Inmiddels is het aandeel weer terug op 237 kroner, zo’n 2 procent lager dan vorige week. Een overschot aan ureum leidt tot lagere prijzen voor stikstofkunstmest. Sinds februari zijn prijzen volgens de zogeheten Yuzhni-graadmeter bijna 30 procent gedaald. De grondstofkosten zijn juist hoger.
Het Noorse Yara is wereldmarktleider met stikstofkunstmest en voor 36 procent in handen van de Noorse staat. Indirect wordt Yara ook geraakt door een prijzenoorlog op de kalimarkt. Pareto Securities schrijft aan klanten te verwachten dat de resultaten van Yara in 2014 en zelfs begin 2015 zwak zullen zijn. De winst zou dalen tot 20,5 kroner per aandeel, terwijl analisten volgens financieel dienstverlener Bloomberg voor dit jaar gemiddeld uitgaan van ruim 27 kroner.
Hoewel de verkoop van de cacaodivisie, aan Cargill dichtbij lijkt, verloor Archer Daniels Midland (ADM) deze week terrein op de beurs in New York. Deels is de daling van het aandeel te danken aan winstnemers. Het aandeel noteert met ruim 36 dollar, niet ver van de top van de laatste 52 weken en duidelijk boven de bodem van $24,38. Een tweede factor ligt echter in een onverwachte wending in het overnameproces van Graincorp. De Australische overheid maakte deze week bekend een deadline voor het nemen van een toestemmingsbesluit uit te stellen tot halverwege december.
De deal is belangrijk voor ADM, omdat Graincorp de onderneming kan helpen voor China een belangrijke leverancier van graan en oliezaden te worden. ADM voerde een eerste bod van $11,75 al op tot $13,20 (inclusief dividend). De Europese, Japanse en Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteiten gingen reeds akkoord en Beijing zal vermoedelijk akkoord gaan, omdat de Chinese markt nog altijd erg versnipperd is. Analisten vrezen echter dat de Chinese overheid met haar 'review' wacht totdat duidelijk is dat Australië zelf helemaal akkoord is met de deal.
Een sterke boerenlobby tegen de deal krijgt dus meer tijd en ruimte voor verzet. Een 'grain of doubt' is daarmee gezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.