Home

Achtergrond 1 reactie

Agco maakt hoge verwachtingen niet waar

Het aandeel Agco heeft ten opzichte van vorige week 10 procent aan waarde ingeleverd. De producent van trekkermerken Fendt, Massey Ferguson en Valtra maakte een winst bekend van 1,27 dollar, een fractie minder dan analisten volgens data van Thomson Reuters gemiddeld hadden verwacht.

De omzet kwam uit op 2,48 miljard dollar, zo'n 50 miljoen minder dan analisten hadden verwacht.
Wellicht zijn investeerders ook wel enigszins verwend dit jaar. Agco presteerde vooralsnog in 2013 beter dan haar twee directe concurrenten  John Deere en CNH Industrial en zag haar beurskoers daarom toenemen van 49 dollar op 1 januari tot een top van 64 dollar vorige week. Met een koers net onder de 58 dollar staat het bedrijf nog altijd op een mooie winst voor beleggers die voor juli instapten.
Twee keer eerder dit jaar verraste Agco door haar verwachtingen voor winst en omzet in 2013 te verhogen, maar nu besloot Agco vast te houden aan eerdere voorspellingen. Agco ziet zich in Europa geplaagd door tegenvallende verkopen. In de grootste akkerbouwmarkt Frankrijk maar ook Duitsland liggen verkopen voor op vorig jaar, maar dat wordt grotendeels teniet gedaan door gedaalde afzet in met name het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Europa.
Europa blijft de belangrijkste afzetmarkt voor Agco en goede verkopen in de VS en spectaculaire verkoopstijgingen in Zuid-Amerika konden de Europese ziekte niet direct genezen. In Noord-Amerika is de order intake wat lager dan eerder, aldus topman Martin Richenhagen, die er nu vanuit gaat dat verkopen wereldwijd net zo hoog zullen uitkomen als een jaar eerder. Voor leveranciers aan boeren blijft de verwachte grote oogst van mais een groot risico, zei John Deere nog in augustus.
Archer Daniels Midland (ADM) verwacht juist te kunnen profiteren van een grote oogst aan mais, nadat in 2012 handelsvolumes door droogte zijn uitgedund.

Het bedrijf noteerde deze week een netto winst van 476 miljoen dollar, oftewel 0,72 dollar per aandeel. Vorig jaar bleef de winst in dezelfde periode hangen op 0,28 dollar per aandeel. De cijfers zijn deels vertekend door een belastingvoordeel en liggen gecorrigeerd hiervoor dichter bij elkaar. Het aandeel ADM staat nu met 41 dollar vlakbij het prijsdoel van de meest optimistische analisten, in dit geval zakenbank Goldman Sachs. De koers is ook de hoogste in meer dan vier jaar. Van de circa twintig analisten die het bedrijf nu volgen geeft circa de helft dan ook een neutraal advies terwijl de meeste anderen nog adviseren het aandeel te kopen.

Eén reactie

  • trekker123

    We hebben veel geleerd van de crisis. Als de winst wat minder is toegenomen dan we hadden verwacht dan keldert het aandeel. Zouden boeren opereren als beursgenoteerde ondernemingen dan zouden quota en grond niet veel waard zijn. Hadden we bovendien ook geen eten op de plank want dan zouden we 'vluchten' in een onderneming met een hogere verwachting van het rendement. Winst en een beetje toename van winst of het een beetje beter doen dan de rest daar nemen we in de financiële wereld geen genoegen mee!

Of registreer je om te kunnen reageren.