Home

Achtergrond

Aandeel Unilever blijft sterk ogen

Unilever heeft een winstwaarschuwing afgegeven omdat de omzetgroei in ontwikkelingslanden tegenvalt. Met name de ontwikkeling van bepaalde wisselkoersen, zoals de Indiase roepie, drukt de groei bij de Nederlands-Britse producent van levensmiddelen.

Het bericht leidde ook tot druk op aandelen van voedingsconcerns met grote belangen in opkomende landen zoals Nestlé, Danone maar ook de van origine Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller. Toch zijn er ook redenen optimistisch te blijven over de eigenaar van onder meer Knorr, Unox en Persil.
Unilever staat nu op de beurs in Amsterdam op een koers van €27,50, dichtbij het dieptepunt in de laatste 52 weken (€27,34) en ver van de top van €33,09 die werd neergezet toen Unilevers wereldwijde posities juist voordeel opleverden. Unilever realiseert bijna 60 procent van haar omzet in ontwikkelingslanden. Alleen Nestlé komt in de buurt.
De crisis duurt echter langer dan verwacht en raakt ook landen die eerder nog dubbele groeicijfers lieten zien. Zo is de Chinese economische groei sinds de crisis in 2008 aanving afgeremd van 10 procent naar 7 procent. India zit echter Unilever het meest dwars. De onderneming, geleid vanuit Rotterdam, houdt wel vast aan de verwachting sneller te groeien dan de markt. Het concern verwacht voor het derde kwartaal van 2013 een omzetgroei van 3 tot 3,5 procent, tegen 5 procent groei vorig jaar.
Het aandeel Unilever wordt door analisten vaak omschreven als defensief, een mooi aandeel om in een portefeuille te houden naast bedrijven die weliswaar sneller groeien maar ook een minder goed risicoprofiel hebben. Van instortingsgevaar lijkt niet direct sprake. De analisten van Morningstar spreken van een grote voorsprong op concurrenten die wordt ondersteund door een uitgebreid distributieplatform en brede portefeuille voor consumenten essentiële producten.
Morningstar is onder de indruk van de grote omvang van de kasstroom (9,5 procent van de omzet), wat zou kunnen bewijzen dat Unilever erin slaagt de complexiteit in de aanvoerketen te verminderen. Beren op de weg voor aandeelhouders van Unilever zijn het risico op oplopende prijzen voor grondstoffen, tegenvallende groei in met name landen waar fors bezuinigd wordt en eventuele juridische complicaties die nu eenmaal samen gaan met een dominante positie, met name op de markt voor waspoeder.
ING geeft het advies het aandeel vast te houden en hanteert een koersdoel van 31 euro. Vermogensbeheerder Theodoor Gilissen geeft ook een houdadvies en verwacht dat de koers naar 32,50 euro kan. Rabo Securities is met een koopadvies en koersdoel van 35 euro meer 'bullish'. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft Unilever van de favorietenlijst gehaald en het koersdoel verlaagd van €38,10 naar €34,80. De whizzkids van Wall Street vinden Unilever nog wel koopwaardig.

Of registreer je om te kunnen reageren.