Home

Achtergrond

Waarde euro omhoog, maar fundament zwak

De euro is begin 2013 licht in waarde toegenomen, maar het is belangrijk te onthouden dat handelsvolumes nog betrekkelijk laag zijn.

De euro steeg tot een waarde van bijna 1,33 Amerikaanse dollar, het hoogste niveau sinds begin april 2012. De eenheidsmunt is ook in waarde toegenomen tegenover het Britse pond. Met een waarde van 0,81 Britse ponden is de top van de zomer van 2012 nog ver verwijderd.

Overwegend wordt nog altijd gerekend op een dalende waarde van de euro die de Eurozone enigszins uit het slop kan trekken. Voor de agribusiness is dit significant want export bepaalt voor vrijwel elke productgroep de opbrengsten. De ramingen van ING, Rabobank en ABN Amro zijn in dat opzicht eenduidig, maar er zijn grote risico’s aan de wisselkoersraming. In februari zal de discussie over de Amerikaanse begroting opnieuw oplaaien.

De eurocrisis is ook nog altijd verre van opgelost waarbij de ogen steeds vaker op Frankrijk als potentiële 'zieke man van Europa' gericht zijn. ING verwacht dat exporteurs zich meer zullen richten op betrouwbare, maar weinig ontgonnen markten. Volgens exportkredietverzekeraar Atradius in Amsterdam neemt de betalingszekerheid in 2013 op veel bestemmingen af. Daarbij wordt het eerst gedacht aan Zuid- en Oost-Europa.

Duitsland boekt groei in een Eurozone die economisch in 2013 naar verwachting 0,3 procent krimpt. Zo’n 40 procent van de Nederlandse uitvoer van voedingsmiddelen naar Duitsland is bestemd voor afnemers in Noordrijn-Westfalen, blijkt uit door ING bewerkte cijfers van Destatis. Nedersaksen en Baden-Württemberg zijn samen goed voor nog eens een kwart.

Duitse afnemers betalen doorgaans vast en snel en volgens ING zijn een groot aantal deelstaten door Nederlandse voedingsbedrijven nog niet bewerkt, deels omdat de export elders wel weg kwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.