Home

Achtergrond 4 reacties

Vaststelling Euribor wankelt

De Oostenrijkse bank Raiffeisen stopt in navolging van Rabobank met zijn bijdragen aan de vaststelling van het rentetarief Euribor. Dat meldde de bank deze week.

Euribor is het rentetarief dat banken binnen de eurozone elkaar in rekening brengen voor interbancaire leningen. Dergelijke rentetarieven liggen onder vuur sinds duidelijk werd dat veel handelaren de afgelopen jaren hebben getracht het vergelijkbare Libortarief te manipuleren.

De organisatie achter Euribor waarschuwde eerder deze week al voor een leegloop. Banken zouden vrezen voor hoge kosten als misstanden bij de bepaling van het tarief aan het licht komen. Afgelopen maanden werden bijvoorbeeld Barclays en UBS zwaar beboet vanwege de Liborfraude. Volgens Raiffeisen werd het besluit vooral genomen omdat het interbancaire geldverkeer minder belangrijk is geworden voor de bank.

De ING acht een verdere renteverlaging van de Europese Centrale Bank nog steeds mogelijk gezien de dalende inflatie. Een renteverhoging begin dit jaar lijkt daarom voorlopig niet aan de orde.

Prognose: stabiele koers.

Laatste reacties

 • Jaap 109

  Mooie boel is dat, de banken vertrouwen elkaar niet meer!

 • schoenmakers1

  wij hebben ook allerei verplichtingen, zou niet verkeerd zijn in deze de banken ook eens een verplichting op te leggen, ik denk dat er teveel tarieven van de euribor afhangen

 • agratax2

  Dat lage inflatie geen rente verhoging nodig maakt geloof ik direct. Helaas zijn er veel landen waar de inflatie t.o.v. de Euro en Dollar nihil zijn en toch een rente percentage van > 15 % heel gewoon is. Dit laat mij concluderen dat inflatie percentage en rente tarief weinig meer met elkaar van doen hebben anno 2013. Nederland is de rente voor banken ca. 1 % (gem. spaarrente en onderlinge rente) helaas hypotheek doet nog 4 - 5 % dit met als smoes 'We moeten ons vermogen op peil brengen van de Centrale Bank'. Zal best maar voor deze miskleun van de banken directie behoeft de klant toch niet te bloeden? Ja helaas wel zowel via de rente als de belasting die gebruikt wordt voor bankensteun.

 • harrie weusthuis

  Helemaal met agratax eens,ze zijn de boel aan het bedonderen.
  Laat ze zelf via besparingen op personeel , bonussen, geen rente korting voor eigen personeel, etc etc de boel op orde te houden moet iedereen.Gewoon open kaart spelen, maar ja dan vallen ze door de mand.
  De kloof tussen spaarrente en hypotheekrente is veel te groot.
  Meer openheid in de rente en het kaf word van het koren gescheiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.