Home

Achtergrond

'Vaststellen Euribor met gebreken'

De manier waarop de Europese basisrente Euribor wordt vastgesteld, gaat gepaard met veel gebreken.

Dat meldde vorige week de Europese toezichthouder op de financiële markten Esma, die een onderzoek uitvoerde in samenwerking met de Europese Banken Autoriteit (EBA).

Volgens de toezichthouder is er onder meer sprake van belangenverstrengeling, is er te weinig controle op het proces en is de definitie van Euribor onduidelijk, wat verwarring wekt. De kritiek komt grotendeels ten laste van de Europese Banken Federatie (EBF), die eindverantwoordelijk is voor het vaststellen van Euribor.

Ook op het bedrijf dat de tarieven berekent, Thomson Reuters, is er te weinig toezicht. Daarnaast is er bij de banken die betrokken zijn bij het vaststellen van het tarief, onvoldoende sprake van interne controle en wordt het tarief te weinig gecheckt ten opzichte van de tarieven bij echte transacties.

Esma en EBA doen een aantal aanbevelingen om het toezicht en de onafhankelijkheid van het toezichtsorgaan te verbeteren.

De driemaandelijkse Euribortarieven steeg deze week tot 0,204 procent, het hoogste niveau sinds afgelopen oktober.

Of registreer je om te kunnen reageren.