Home

Achtergrond

Onvrede over waarde eigen valuta neemt toe

De waarde van valuta speelt momenteel een belangrijk rol in de economische discussie. Zowel de Verenigde Staten, Japan als Europa lieten weten hun eigen valuta behoorlijk overgewaardeerd te vinden.

Het doel van deze opmerkingen is natuurlijk duidelijk, alle partijen willen hun economische ontwikkeling verbeteren door exportgroei en een dure munt staat dat in de weg. In Japan wordt sinds de recente regeringswissel een actief beleid gevoerd om de waarde van de yen omlaag te krijgen. Deze week kwamen vanuit Europa geluiden dat de euro ten opzichte van de dollar toch wel zwaar overgewaardeerd is. De VS op zijn beurt noemt de dollar eveneens enorm overgewaardeerd, ten opzichte van de Chinese renminbi.
In Europa begint nu ook de - tot nu toe – sterke economische motor te haperen. De Duitse economie groeit dit jaar half zo hard als eerder werd voorspeld. Afgelopen oktober werd door de Duitse regering nog verwacht een groei van het bbp van een procent te kunnen realiseren, gisteren is dat bijgesteld naar 0,4 procent. De Duitse minister van Economische Zaken, Philipp Rösler, denkt dat de groei in 2014 weer zal aantrekken tot 1,6 procent. De groei van de Duitse economie vertraagde in de loop van vorig jaar door de problemen in de rest van de eurozone. Waarschijnlijk is het bbp in het vierde kwartaal zelf gekrompen. Dat valt af te leiden uit de deze week bekend geworden groei over het hele jaar 2012 van 0,7 procent. Duitsland leunt sterk op export naar andere eurolanden. Door de eurocrisis in onder meer Spanje en Italië nam de vraag naar Duitse producten af.
Ondanks de zorgen over de exportpositie constateert de ING het vertrouwen van consumenten in de economie een stapje in de goede richting zet. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 61.600 respondenten per dag. Ook laat het sentiment onder consumenten over de eigen portemonnee een lichte verbetering zien. De ontwikkelingen op arbeidsmarkt baren consumenten meer en meer zorgen. Prijsstijgingen zijn een andere bron van zorg. De inflatie zal begin dit jaar pieken tot boven de 3 procent, het hoogste niveau sinds de zomer van 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.