Home

Achtergrond

Olieprijs loopt weer op

De olieprijs is opgelopen sinds woensdag als gevolg van positieve signalen over de economie.

De vraag naar olie zal daardoor toenemen. Dat is de verwachting van de handel en daarom loopt de koers op naar ruim 114 dollar per vat op donderdag. De koers zal afvlakken.

Gas daalt daarentegen. In de periode voor de kou daalde de prijs al, omdat vraag en aanbod goed op elkaar waren afgestemd. Hoewel het volgende week kouder wordt, loopt de prijs niet op. De gasprijs zakte deze week naar 25,5 cent per kuub. Contractprijs voor 2014 is 26,4 cent per kuub.

De elektriciteitsprijs stijgt aan het einde van deze week. Eind deze week zal het aanbod van windenergie afnemen en stijgt de prijs naar 53 euro per MWh. De contractprijs 2014 zakt echter wel verder weg naar 45,5 euro per MWh baseload.

Het leveren van stroom aan het net ontwikkelt voor de lange termijn zich niet gunstig. Er is veel concurrentie van goedkope stroom uit Duitsland. Leveren voor 2014 levert 45,5 euro per MWh op bij levering piekuren. Op dagmarkt levert stroom 59 euro per MWh op tijdens piekuren.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.