Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs in de lift door optimisme

De olieprijs is deze week gestegen. In de laatste week van december schommelde de olieprijs rond 110,7 dollar per vat olie (159 liter).

Op de eerste beursdag van dit jaar noteerde Behr een slotkoers 112,7 dollar per vat. Het is de hoogte olieprijs sinds 2,5 maand. Voor een analist bij energieadviesburo Nife komt de stijging door optimisme over de Amerikaanse economie. De Amerikaanse regering wist net voor de jaarwisseling een akkoord te sluiten over een pakket van bezuinigingsmaatregelen en wende daarmee een mogelijke nieuwe recessie af.

De gasprijs daalt enigszins de afgelopen twee weken als gevolg van de bovengemiddelde buitentemperaturen. Hierdoor is de vraag naar gas tanende. Op de dagmarkt kost een kuub gas rond de 26,2 cent. Contractprijs 2014 is 27,3 cent per kuub. Het is voor het eerst in na een langere periode dat de prijs op dagmarkt lager ligt dan de contractprijzen.

De elektraprijs is vrij stabiel. Het windaanbod is vrij normaal voor de tijd van het jaar. APX noteert een koers deze week rond de 52 euro per MWh baseload. De contractprijs 2014 is 49,3 euro per MWh baseload.

Prognose: stabiel.

Eén reactie

  • bertes

    hoeveel betalen de stroom inkopers dan per kw uur?
    wil iemand dat uitleggen. bedankt.

Of registreer je om te kunnen reageren.