Home

Achtergrond

Koude weer stuwt gas- en energieprijs op

De gasprijs op de dagmarkt stijgt als gevolg van de aangekondigde koude periode. Begin van de week noteerde APX voor een kuub gas 26,5 cent, donderdag lag de koers op 27,4 cent per kuub.

De contractprijzen voor de lange termijn liggen rond het zelfde niveau als het huidige tarief op de dagmarkt.

Ook de elektriciteitsprijs stijgt als gevolg van de verwacht koudegolf. In Frankrijk en Duitsland wordt namelijk nog veel gestookt op elektra. Endex noteerde voor donderdag 57,88 euro per MWh. Begin van de week lag de koers nog aanzienlijk lager op de dagmarkt en lag het tarief nog rond de 55 euro per MWh. De contractprijs voor de lange termijn is fors lager en blijft stabiel rond 48,8 euro per MWh. Het brutotarief dat APX noteert deze week om zelf opgewekte stroom terug te leveren aan het net ligt rond de 64 euro per MWh. Zo lang de koude aanblijft, zullen de gas- en elektraprijzen hoog blijven.

De olieprijs is in tegenstelling tot de gas- en elektraprijs, licht gedaald. Vorige week piekte de olieprijs nog even naar 112,67 dollar, inmiddels schommelt de koers rond 111 dollar per vat. Naar verwachting blijft de olieprijs voorlopig nog wel stabiel en beweegt tussen de 110 en 111 dollar per vat.

Prognose: stabiel/stijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.