Home

Achtergrond

Koerssprong fruitmultinational Total Produce

Grote winnaar van deze week is de Ierse multinational Total Produce, de koers steeg met 6,4 procent en stond afgelopen woensdag op een niveau van €48,50.

Daarmee lijkt de al eerder aangekondigde overname van de Noord- Amerikaanse brachegenoot Oppenheimer Group goed te vallen bij beleggers. Total Produce maakte op 7 januari definitief bekend dat het 35 procent heeft overgenomen van de aandelen Oppenheimer. In 2017 volgt nog eens 30 procent. Grootaandeelhouder en CEO van Oppenheimer, John Anderson, blijft het bedrijf leiden en zal na 2017 een belang in het bedrijf houden van 35 procent. Total Produce is Europa’s grootste groente en fruithandelaar met een omzet van 2,5 miljard euro in 2011. Dat is exclusief de omzet van Oppenheimer die in 2011 uitkwam op 410 miljoen euro.

De meeste koersen stegen afgelopen week, ook de koers van kunstmestfabriakant Yara stijgt gestaag. Afgelopen week maakte Yara bekend dat in 2012 een recordproductie is gerealiseerd in het Zeeuwse Sluiskil.
De koers van Nutreco daalde het hardst met 3,2 procent. De analisten van ABN AMRO verlaagden hun advies voor de zalmkweker en producent van diervoeding van 'kopen' naar 'houden'. Ze zien op dit moment geen redenen voor een opwaarts potentieel van het aandeel Nutreco. Ze verwachten dat 2013 voor het bedrijf een overgangsjaar wordt ten opzichte van de sterke prestaties van het bedrijf in 2012.
Analisten van KBC Securities noemden eind vorig jaar overigens het gevaar voor inzakken van volumes voor zalmvoeding overtrokken. Ze voorzien ook een sterke groei naar de vraag van niet- zalmvoer vanuit Azië en Latijns-Amerika. Nutreco heeft al aangekondigd de productiecapaciteit in China te verhogen. In Europa werd in 2011 Hendrix-UTD verkocht aan Forfarmers en de Hongaarse voeractiviteiten zijn in 2012 overgenomen door een dochterbedrijf van Agrifirm.

Of registreer je om te kunnen reageren.