Home

Achtergrond

Koers vleesreus JBS schiet 15 procent omhoog

Vrijwel alle koersen van de agrarische fondsen gingen afgelopen week omhoog. Absolute uitschieters waren de vleesconcerns JBS uit Brazilië en het Amerikaanse Tyson Foods.

JBS zag de koers omhoogschieten met 15 procent naar 7,36 Braziliaanse real, wat richting de vorige piek in maart 2012 gaat. De koers lag toen even op 8,35 real maar ging daarna fors naar beneden. JBS is ook een grote speler in de VS en heeft de positie in de VS en Canada recent nog versterkt door een overname.

Het bedrijf profiteert zo extra van een aantal positieve ontwikkelingen op de rundvleesmarkt.  Japan heeft aangekondigd de beperkingen voor Amerikaans rundvlees te versoepelen en Cargill, de grootste rundveeslachter in de VS, kondigde onlangs aan dat het een van de rundveeslachterijen (in Texas) sluit. Dat haalt flink wat druk van de nog steeds met een overcapaciteit kampende Amerikaans markt.

Dat zijn ook belangrijke factoren voor de koerswinst van een andere grote speler op de rundvleesmarkt, Tyson Foods. Analist BMO Capital Markets verhoogde zijn analyse naar ‘bovengemiddeld’ afgelopen week. BMO noemt een aantal factoren waaronder de sluiting van de Cargill-slachterij, maar ook het bovengemiddeld rendement van Tysons pluimveetak.
De koers van Smithfield Foods, ’s werelds grootste varkensslachter, blijft met een stijging van 3,9 procent duidelijk achter bij twee andere slachtmultinationals. Weliswaar zijn de vooruitzichten goed door onder meer een verwachte groei van de vraag naar varkensvlees in de VS en een daling van de wereldwijde productie van varkensvlees. Maar Smithfield heeft ook te maken met het effect op zijn marges door de blijvend hoge voerkosten die relatief hard doordrukken.
De koers van het Britse voedingsconcern Associated British Foods steeg ruim 7 procent door goede kwartaalresultaten, maar die kwamen vooral voort uit de retailtak. De omzet van de Primark-keten (discountkleding) steeg met 25 procent tegen 10 procent voor het hele bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.