Home

Achtergrond

Koers euro blijft onveranderd hoog ten opzichte van dollar en yen

Sinds half januari staat de euro ten opzicht van de Amerikaanse dollar hoog. Voor het eerst sinds een jaar staat de koers van de euro al een tijd in de 1,33.

De roep dat de euro overgewaardeerd i,s lijkt geen enkel effect te hebben. Het vertrouwen in de euro is blijkbaar groot. Zelfs zo groot dat Goldman Sachs verwacht dat de dollar de komende maanden nog eens flink terrein zal prijsgeven op euro. De zakenbank denkt dat de euro over drie maanden op 1,40 dollar staat, 5 procent hoger dan de huidige koers van 1,33 dollar. Ook ten opzichte van het pond staat de euro hoog. Het pond staat op €1,18, dat was kort geleden nog €1,29.

Deze positieve stemming rondom de euro komt ook voort uit signalen van licht herstel. De krimp van de economische activiteit in de eurozone gaat op dit moment minder hard dan in de voorgaande maanden. Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksbureau Markit. De graadmeter voor de economische activiteit in de eurolanden klom in januari van 47,2 naar 48,2. Een score lager dan 50 duidt op krimp. Zowel in de industrie als in de dienstensector was de krimp minder sterk dan in december. De verbetering was het sterkst in de industrie.
Vooral de Duitse economie toonde tekenen van herstel. De industriële productie kromp er nog altijd, maar aanzienlijk minder dan in de voorgaande maanden. De Duitse dienstensector vertoonde deze maand zelfs een sterke groei. De Franse economie gaat daarentegen verder achteruit. Zowel in de industrie als de dienstensector nam de activiteit verder af.
De Japanse yen zal volgens Goldman Sachs dit jaar rond hetzelfde niveau blijven ten opzichte van de dollar. Tot voor kort gingen de valuta-analisten van de zakenbank uit van een stijging van de yen naar 80 yen per dollar, van de huidige koers van 88 yen.
Het lijkt er op dat de Japanse premier Shinzo Abe het tij het meest mee heeft. Volgens hem moest koste wat kost de koers van de yen omlaag om de economie op gang te krijgen. Zonder persoonlijk ingrijpen - waarmee hij dreigde – is de koers van de yen fors gezakt, ten opzichte van de euro met 13 procent en ten opzichte van de dollar met bijna 10 procent. Ten opzichte van de Australische en Nieuw-Zeelandse munt is de yen op het laagste niveau gekomen in meer dan vier jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.