Home

Achtergrond 2 reacties

Gas- en elektraprijs dalen flink

De olieprijs is woensdag opgelopen naar ruim 112 dollar per vat.

Aanleiding voor de koersstijging zijn economische stimuleringsmaatregelen die Japan heeft aangekondigd. Ook heeft de VS bekend gemaakt het begrotingsplafond te verhogen. De verwachting is dat de stijging tijdelijk is.

De gasprijs daalde deze week daarentegen. Het einde van de koudegolf is in zicht. Tijdens de koude periode was het aanbod via pijpleidingen en uit voorraden ruim voldoende. Dit stemt ook de handel gerust. Op de dagmarkt daalde de gasprijs deze week naar 26,5 cent per kuub. Dat is een halve cent minder dan vorige week. De contractprijs voor 2014 ligt op hetzelfde niveau als de dagmarkt.

De elektraprijs is sterk gedaald ten opzichte van vorige week en schommelt rond 60 euro per MWh baseload. Volgende week zal de koers nog verder dalen omdat vrij veel wind wordt verwacht waardoor het aanbod zal toenemen. Contractprijs 2014 is 46 euro per MWh baseload. Stroom levert een gemiddelde prijs op van 58 euro per MWh baseload. De verwachting is dat ook deze koers volgende week zal zakken. Stroom leveren op de termijnmarkt levert 52 euro op per MWh voor piekuren.

Prognose: prijsdaling.

Laatste reacties

  • koestal

    profiteren klanten ook van deze lage prijs ?

  • Niekgo

    Koestal, de consumenten profiteren hier niet van.

    Het zijn de eigenaren van energiecentrales en windparken, de netbeheerders en de agrariërs met een eigen windmolen op het erf, die de winst opstrijken.
    En natuurlijk de Staat der Nederlanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.