Home

Achtergrond

Flink herstel koers fruithandelaar Dole

De Amerikaanse fruitmultinational Dole Foods was afgelopen week de absolute winnaar met een stijging van 8,3 procent.

Het gezaghebbende Amerikaanse financieel magazine Barron’s publiceerde afgelopen weekend een zeer positieve prognose voor de fruitgigant, afgelopen maandag steeg de koers met 9,6 procent naar $11,12. Dole verkocht vorig jaar september haar Aziatische divisie voor fruit en verpakt voedsel aan het Japanse bedrijf Itochu Corporation voor 1,7 miljard dollar. Volgens Barron’s biedt dat goede kansen voor Dole om haar activiteiten te herstructureren en acht het mogelijk dat een deel van het kapitaal wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. In ieder geval kan Dole haar schulden flink afbouwen. In combinatie met een grondbezit van circa 500 miljoen dollar is het aandeel van Dole ondergewaardeerd met een koers-winstverhouding van ongeveer vier ten opzichte van de voor 2013 verwachte winst.
De koersen van Associated British Food en Südsucker stegen met 4,6 en 4,3 procent ten opzichte van voorgaande week. De bedrijven die zich bezighouden met de suikerproductie profiteerden van de stemmingen in de landbouwcommissie van het Europees parlement waarin in ieder geval tot 2020 wordt vastgehouden aan de suikerquotering in de EU.
De koersen van de producenten van trekkers en landbouwmachines stegen afgelopen week opnieuw. De aanhoudend hoge graanprijzen spelen daarbij een belangrijke rol, daardoor zijn er goede verwachtingen voor de akkerbouwers als belangrijke afnemersgroep.
Overigens is de koers van Dole over de hele maand januari nog licht gedaald met min 1,7 procent. In januari steeg de koers van het vleesconcern JBS met 25 procent het hardst gevolgd door de producent van landbouwmachines Case new Holland met bijna 20 procent koerswinst in januari.

Of registreer je om te kunnen reageren.