Home

Achtergrond

Europa grote achterstand in valutaoorlog

Het lukt de eurozone maar niet om de koers van de eigen valuta te drukken ten opzichte van de andere belangrijke valuta’s, zoals Amerikaanse dollar, Japanse yen en Engels pond.

Aan de opmars van de euro lijkt geen eind te komen. Deze week kwam de koers van de euro  voor het eerst sinds begin december 2011 boven $1,35. De valutaoorlog waarin de inzet is om de eigen munt te devalueren ten opzicht van de andere valuta gaat de Fed en ook de Bank of Japan duidelijk beter af dan de ECB.
De hoge eurokoers is slecht nieuws voor de eurozone. Economische groei is door alle strenge bezuinigings- en hervormingsprogramma’s in de meeste landen in de EU al bijna niet te realiseren. De stijging van de euro maakt het ontsnappen aan de recessie nog eens veel moeilijker. Desondanks blijft ECB voorzitter Draghi bij zijn voorspelling dat er in de tweede helft van dit jaar duidelijk verbeterende economische omstandigheden zullen zijn. Toch denken analisten dat de eurozone zichzelf uit de markt prijst met een sterke euro en dit de eurolanden weerhoudt om groei te (kunnen) stimuleren.
De harde realiteit op dit moment is dat de koers van de euro in het afgelopen halfjaar maar liefst 10 procent terrein heeft ‘gewonnen’ ten opzichte van de dollarkoers. En als analisten van Goldman Sachs gelijk krijgen gaat deze waardevermeerdering van de euro ten opzichte van de dollar nog wel even door. Goldman Sachs is er namelijk van overtuigd dat de dollar de komende maanden nog aanzienlijk verder zal zakken ten opzichte van de euro naar een niveau van $1,40. De verwachte verdere daling zal voornamelijk veroorzaakt worden door de aanhoudende structurele overheidstekorten, het grote tekort op de betalingsbalans en het grootschalig bij printen van extra liquiditeiten in de Verenigde Staten.
Japan lijkt op het devaluatievlak de grote winnaar. De koers van de euro zit sinds medio december op recordhoogte ten opzicht van de yen en blijft constant stijgen. Ten opzicht van de dollar is de yen in twee maanden tijd zelfs met bijna 20 procent in waarde gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.