Home

Achtergrond 854 x bekeken

Euribor vindt weg omhoog

De Euriborrente met een looptijd van 3 maanden is de afgelopen dagen zowaar behoorlijk geklommen, van 0,184 naar 0,188 procent. Maar zit nog altijd op een absurd laag niveau.

De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt bij een looptijd van 6 maanden nu op 0,32 procent. Sinds november 2011 had de rente vrijwel continu een dalende trend ingezet. Normaliter ligt het tarief op enkele procenten.

De Europese Centrale Bank (ECB) kan door een renteverlaging richting commerciële banken de Euribor weer omlaag drukken, maar lijkt hierin op dit moment niet geïnteresseerd. ECB-bestuurder Jörg Asmussen zei eind december nog dat men “zeer terughoudend” is met het snijden in de depositorente. Nu staat de depositorente op 0 procent en er wordt gepleit voor een Deens model waarbij de ECB geld eist wanneer banken er geld willen stallen. Zo worden banken gestimuleerd geld uit te lenen of uit te geven.
Prognose: rente stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.