Home

Achtergrond 3 reacties

Euribor klimt omhoog

De Euribor-rente met een looptijd van drie maanden klom gisteren omhoog naar 0,211 procent ten opzicht van 0,209 procent de dagen ervoor.

Oorzaak is dat de Europese Centrale Bank (ECB) banken de gelegenheid geeft driejarige leningen eerder terug te laten betalen.

Europese banken sloten een jaar geleden voor meer dan 1 biljoen (1.000 miljard) euro van deze driejarige leningen tegen zeer gunstige rentetarieven af met de ECB. Europese banken kunnen nu dus eerder op vrijwillige basis beginnen met terugbetalen van die leningen. Mochten banken massaal overgaan tot terugbetalen, dan is de verwachting dat de euriborrente verder gaat stijgen.

De ECB geeft aan niet te verwachten dat door deze actie de liquiditeit afneemt bij Europese banken waardoor de rente op kan lopen. De liquiditeit blijft hoog, laat de Centrale Bank weten aan persbureau Reuters.

De Euribor met een looptijd van zes maanden bleef deze week tot en met donderdag onveranderd op 0,353 procent. Dat is 0,002 procent hoger dan vorige week vrijdag.

Prognose: stabiel tot iets hoger.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Martijn Ter Horst .Vertel over de diefstal van de burger met instemming van onze overheid. Banken kunnen eerder op vrijwillige basis terug betalen klinkt goed Van de waarheid word je een beetje misselijk ., Verplicht 2,5 % extra bij betalen door het volk met de mes op de keel.
  Dat is het idee.

 • molotov01

  Hoezo diefstal? Op zich goed teken dat banken minder gebruik hoeven te maken van faciliteit van de ECB. Banken krijgen het geld overigens niet gratis, betalen daarvoor en meer dan de huidige 3-maands Euribor. Hoezo verplicht 2,5% extra bij betalen?

 • joannes

  Dat vrijwillig terug betalen heeft een belangrijk voordeel voor het management van betrokken bank: meer management vrijheid voor leuke dingen die niet kunnen met ECB afhankelijkheid. Het nadeel voor de burger is niet hun zorg, denken ze, zo lijkt het!

Of registreer je om te kunnen reageren.