Home

Achtergrond

Euribor iets omhoog

De driemaands Eurbibor-rente is iets verder opgelopen, naar een nog altijd uiterst lage 0,232 procent op 31 januari.

Ondanks de stijging die sinds het nieuwe jaar is ingezet, is het tarief altijd nog lager dan de 0,240 die in oktober op deze plek als historisch laagtepunt werd omschreven. Het twaalfmaandstarief volgt eenzelfde verloop, zij het 0,4 procentpunt hoger.

De herfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank staat al sinds vorige zomer op hetzelfde lage niveau van 0,750 procent; het laagste sinds de introductie van de euro. De Amerikaanse federale bank hanteert een nog lager tarief van rond de 0 procent. Dit is bedoeld om de economie te stimuleren. Afgelopen week maakte de Fed bekend dit beleid voorlopig te handhaven.

De onderlinge bankrente in de EU kon weer wat stijgen nadat banken miljarden euro's terugbetaald hadden aan de Europese Centrale Bank. Ze hadden dit geleend in de financiële crisis in 2011. Persbureau Reuters meldt dat er rond 125 miljard is teruggestroomd naar de ECB, meer dan verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.