Home

Achtergrond 1 reactie

Brits Premier Foods zit nog steeds in zwaar weer

Londen - De inkopers van Hovis, één van de grootste broodmerken op de Britse markt, zijn op reis geweest. Omdat er in eigen land door de sterk tegengevallen oogst niet voldoende graan van goede kwaliteit te vinden is, zijn ze elders in Europa op zoek gegaan. Hovis kan voorlopig de belofte dat het brood 100 procent Brits is niet waarmaken en heeft de bekende Union Jack dan ook van de verpakking afgehaald.

Hovis is één van de grootste merken van voedingsconcern Premier Foods. De onderneming is verder eigenaar van merken als Ambrosia vla en yoghurt, Loyd Grossman kooksauzen, Oxo jusblokjes, Bisto juspoeder en Mr Kipling koekwaren. Voor de Nederlandse consument meestal onbekend maar voor de Britten producten die je in ieder geval in het keukenkastje hebt staan.

Premier Foods was tot voor kort het grootste voedingsbedrijf van Groot-Brittannië. Dat was vooral te danken aan de overname van meel- en broodgigant Rank Hovis McDougall RHM in 2007, dus net voor de crisis uitbrak. Premier Foods telde maar liefst 1,2 miljard pond, vandaag de dag bijna 1,5 miljard euro, neer voor de concurrent. Dat leidde tot een enorme schuldenlast, die toch al hoog was door een reeks eerdere overnames, wat Premier Foods al snel na het uitbreken van de crisis de das om begon te doen.

Vorig jaar lukte het de onderneming om voor de schulden, inmiddels opgelopen tot 1,4 miljard pond, een nieuwe regeling te treffen met de banken. Die eisten echter wel dat Premier Foods een reeks bedrijven in de etalage moest zetten. Zo werd het bekende Branston Pickles – wel in ons land verkrijgbaar – voor een goede 110 miljoen verkocht aan het Japanse Mizkan, ging de vleesvervanger Quorn voor 230 miljoen naar een investeringsbedrijf en werd een jamfabrikant overgedaan aan concurrent Hain Celestial.

Daarnaast zit Premier Foods, zoals veel voedingsbedrijven, gevangen tussen hogere inkoopkosten aan de ene kant en supermarkten als afnemers die tot elke prijs willen voorkomen dat ze hun klanten meer moeten rekenen. De problemen met het Britse graan maken dat weer erger omdat invoer nu eenmaal meer kost dan tarwe van om de hoek. En nu heeft ook nog topman Michael Clarke de handschoen in de ring gegooid. Hij treedt al na anderhalf jaar af, niet over een paar maanden zoals gebruikelijk bij dat soort aankondigingen, maar per direct. Dat bericht leidde tot een nieuwe val van de aandelenkoers, waarmee Premier Foods nu van overnemer een interessante kandidaat voor een overname is geworden.

Eén reactie

  • koestal

    zo wordt het brood duur,dat zal de klant merken

Of registreer je om te kunnen reageren.