Home

Achtergrond

Afwending ‘fiscal cliff’ stuurt koersen omhoog

Op het nippertje is een begrotingscrisis in de VS afgewend. Beurskoersen schoten snel fors omhoog. Op zichzelf is dat niet bijzonder: januari is voor de beurs een jojo-maand en vaker wel dan niet wordt het jaar begonnen met een dosis optimisme.

Tegelijk blikken beleggers al terug op een betrekkelijk sterk beursjaar. De AEX in Amsterdam bijvoorbeeld won 10 procent aan waarde, dus de vraag blijft hoe lang de 'rally' kan duren.
De graanprijzen op de termijnmarkt stegen in 2012 gemiddeld harder dan beurskoersen. Het is hartje winter op het noordelijk halfrond en de markten voor graan en soja zijn wat minder bepalend voor het succes van de 25 bedrijven op de Boerderij Index. Naarmate oogstverwachtingen binnenkomen zal een splitsing zichtbaar zijn tussen bedrijven die grondstoffen verwerken, of juist toeleverancier zijn van boeren.
Overwegend wordt gerekend op blijvend hoge grondstofprijzen en dus een goed jaar voor concerns als Syngenta, Monsanto en John Deere, die profiteren van hogere inkomens bij boeren. In de kunstmestwereld is het optimisme wel vervlogen nu de eerste kali-aankopen vanuit Azië duiden op een forse prijsdaling. Eerder werd ook al de prijsverwachting voor fosfaat en stikstof gedrukt, dus kan het een uitdagend jaar worden voor Yara.
De afgelopen week verloren slechts vier bedrijven terrein. Het meest spectaculair oogt toch de val van het aandeel Dole Foods. De Californische fruitgigant zag op één dag de beurswaarde met 13 procent kelderen. Het betreft de sterkste daling voor Dole Foods sinds de beursgang in 2009. Dole Foods maakte bekend een teleurstellende brutowinst te verwachten van 150 tot 170 miljoen dollar.
Supermarkten bedingen de laagste prijs; volgens Dole Foods waren de contractonderhandelingen voor banaan zelden zo agressief, terwijl kosten voor het bedrijf juist zijn gestegen.
Dole Foods kan wel een positieve stimulans krijgen van de verkoop van de Aziatische fruitbedrijf aan het Japanse Itochu, voor 1,69 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.