Home

Achtergrond 210 x bekeken

Zorgen Spanje drukken euro omlaag

De waarde van de euro staat wat onder druk, al staat de koers nog niet ver onder die van vorige week en staat de euro ten opzichte van een maand geleden nog op een winst van ruim 2 procent. Een euro is nu 1,28 Amerikaanse dollar waard en 0,79 Britse ponden. Tegenover de Japanse yen heeft de euro overigens nu 8 dagen achter elkaar terrein ingeleverd, wat in Tokio tot speculatie heeft geleid dat Japan wellicht de yen moet devalueren om competitief te blijven.

Voor de Nederlandse agrarische exporteurs is verzwakking van de euro zeldzaam maar welkom nieuws, maar voor importerende partijen zoals veevoerconcerns maakt een hoge waarde voor vooral de dollar het toch al dure grondstoffen nog duurder. Het grootste deel van de afzet van de Nederlandse agribusiness vindt plaats in de Eurozone en de oorzaken achter verzwakking van de euro stemmen dan ook weinig optimistisch. Waar in de VS alle aandacht gaat naar maandenlang achter elkaar aantrekkende huizenprijzen, overheerst in de Eurozone nog steeds de angst dat het financieel goed mis gaat in Zuid-Europa.

De rentes op Spaanse, Portugese en Italiaanse staatsobligaties liepen deze week op en de vraag lijkt niet meer of, maar wanneer Spanje om geld uit het steunfonds vraagt. Voor de Nederlandse agribusiness staat in Zuid-Europa circa 5 miljard euro omzet op het spel en een Zuid-Europees faillissement of besluit tot terugtreden uit de Eurozone brengt honderden miljarden euro’s door Noordelijke lidstaten geleend geld in gevaar.

Volgens een analyse van Commerzbank hangt ‘Europa’ meer aan elkaar dan ooit en dreigt nog altijd een dominoscenario. Wanneer landen als Duitsland, Finland, Oostenrijk en Nederland inderdaad uitgeleend geld zien verdampen, zullen overheden aldaar nog verder moeten bezuinigen en komt de economie in heel Europa mogelijk in een depressie. Commerzbank verwacht als grootste Duitse bank net als de Nederlandse grootbanken voorlopig een verzwakking van de euro, al dan niet onder invloed van een verlaging van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank. Voor de komende weken lijkt een daling tot 1,20 dollar volgens de banken niet ondenkbaar.

 

Prognose: de euro daalt verder

Of registreer je om te kunnen reageren.