Home

Achtergrond laatste update:28 sep 2012

Olieprijs zakt

Eind vorige week zakte de olieprijs in elkaar. Ook begin deze week was de olieprijs nog relatief laag en stipte dinsdag en woensdag de 106 dollar per vat aan. De reden zou zijn dat Saoedi-Arabië de olieproductie heeft opgeschroefd. Volgens een analist van energieadviesbureau Nife hebben handelaren ook weer in de gaten dat er minder olie nodig is vanwege de crisis.

Sinds donderdag is de olieprijs weer aan het stijgen. Dit is mogeljik omdat de eurocrisis naar een escalatie beweegt. Spanje blijft de steunaanvraag uitstellen en dus zal ECB het land niet helpen.

Contractprijs 2013 beweegt met de olieprijs mee. Woensdag stond de gasprijs op 26,7 cent per kuub. De dagmarkt beweegt minder mee, namelijk tussen de 25,5 en 26 cent per kuub. Volgende week verwachten analisten een verbetering omdat dan de onderhoudwerkzaamheden aan gasplatformen voorbij zijn.

Vanwege de stevige wind deze week is de electriciteitsproductie groter. Dit heeft invloed op de dagmarkt. De elektraprijs op de dagmarkt is gezakt naar 42 euro per MWh en liep weer op naar 47 euro per MWh donderdag. Contractprijs voor 2013 schommelt nog rond de 50,5 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.