Home

Achtergrond

Olieprijs daalt fors

De olieprijs is voor het eerst begin augustus flink gezakt. Aan het begin van de week kostte een vat ruwe olie nog ruim 113 dollar, donderdag was de prijs gezakt naar 108 dollar per vat.

De reden is dat Saoedi Arabie de olieproductie sinds vorige week flink heeft opgeschroefd. Het olieproducerende land heeft aangegeven terug te willen naar een prijs van 100 dollar per vat. Ook zou de olievoorraad van de VS groter zijn dan aanvankelijk was aangenomen. Volgens analist Remco Wiegmink van Nife Energieadviesbureau in De Lier zijn het vooral banken geweest die hun aandelen in olie hebben verkocht waardoor de prijs is gezakt.

Niet alleen de olieprijs is gezakt. De gas- en elektraprijs is ook gedaald. Contractprijs voor 2013 is 26,7 cent per kuub. Op de dagmarkt bleeft de prijs nog wel vrij hoog, namelijk 25,7 cent per kuub. Dit zou te maken hebben met de voortdurende onderhoudswerkzaamheden aan gasplatforms waardoor minder gas kan worden aangevoerd.

De elektraprijs daalde ook . De baseloadprijs voor contract 2013 is 51 euro per MWh. Op de dagmarkt kostte donderdag elektra 50 euro per MWh.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.