Home

Achtergrond

Machinebouwers groeien op beurs

Het was een betrekkelijk goede beursweek, met dank aan de centrale bank in de VS die problematisch schuldpapier in de VS wil opkopen en daarmee een zorg bij banken wegneemt. Opvallend is de comeback die trekkerfabrikanten op de beurs maken.

Normaliter veren de beurskoersen van bedrijven als Case New Holland (CNH Global), John Deere en Agco mee met de graanprijzen, maar nu lijken de koersen over een dood punt heen te zijn. CEO Sandra Peterson van chemiereus Bayer CropScience herhaalde het nog eens deze week: ook in 2013 kan men hoge prijzen voor graan en soja verwachten en als het meezit hebben boeren dus de komende tijd wat meer te besteden.

Dat geldt volgens Peterson in het bijzonder voor boeren in Zuid-Amerika, die in zekere zin profiteren van de droogte in de VS en Rusland eerder. Ze breiden hun arealen vermoedelijk voor de komende jaren uit. Bayer CropScience verhoogde in juli de winstverwachting, net als trekkerconcern Agco, bekend van merken als Fendt, Massey Ferguson en Valtra. Waar Peterson voorzichtig is over de Europese markt, waar arealen langzaam krimpen, is topman Martin Richenhagen van Agco ook over deze markt positief. Belangrijk want Europa is goed voor 50 procent van de Agco-omzet.

In een interview met Reuters noemt Richenhagen de Europese landbouw “ontkoppeld van de rest van de economie”, en daar waar banken echt ook minder uitlenen, zoals in Griekenland en Spanje, was de markt toch al weinig gericht op de zware machines die Agco bouwt. De verkopen in Europa zijn dit jaar goed en blijven dat volgens de 59-jarige topman ook volgend jaar. Het aandeel Agco steeg tot een waarde van ruim 47 dollar, het hoogste niveau sinds 2 april.

Concurrent John Deere staat nog wel duidelijk lager dan in april maar heeft de weg omhoog eveneens gevonden. Ook John Deere heeft de winstverwachtingen halverwege het jaar omhoog geschroefd. Het bedrijf kent wel een ander profiel: 60 procent van de omzet wordt in Noord-Amerika gerealiseerd maar het bedrijf bouwt nu wel fabrieken in China, India en Brazilië om risico’s toch meer te spreiden. Terugkerend thema bij John Deere is de betrekkelijk hoge schuld, die 4 keer zo groot is als de bezittingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.