Home

Achtergrond

JBS wint op beurs door overnamegeruchten

Aandelenkoersen schommelen sterk van dag tot dag. Aan het begin van de week putten beleggers vertrouwen uit hoopgevend nieuws over de Amerikaanse economie en Chinese voornemens de economie te stimuleren. Woensdag liepen koersen echter ernstige averij op omdat rentes op staatsleningen in Zuid-Europa oplopen.

De laatste weken zijn veel koersen, bijvoorbeeld die van machinebouwers, bij elkaar toch aardig gestegen en beleggers pakken hun winsten. Voor bedrijven als John Deere en Case New Holland kwam bovendien een verlaging van de winstverwachting door een concurrent uit de bouwwereld, Caterpillar, plots voorbij.

 

Opvallend is de koersstijging van JBS. De Braziliaanse vleesreus won op weekbasis 10 procent aan waarde op de beurs. Het bedrijf profiteert van de volgens velen tijdelijke dip in graanprijzen. Analisten zien een nog sterker verband met nieuws dat JBS dichtbij een overname van Independencia is. Topman Wesley Batista verwacht nog voor het einde van het jaar de rundveeslachterij te kunnen inlijven. De overname kan de omzet van JBS volgens Batista met zo’n 670 miljoen euro stuwen en het bedrijf, dat grote belangen in met name de VS heeft, op de thuismarkt sterker maken.

Independencia behoorde jaren geleden met de voorlopers van Brasil Foods, JBS en Marfrig, tot de grootste slachterijen van Brazilië, maar vroeg al in 2009 uitstel van betaling aan toen prijzen voor rundvlees zijn ingestort. JBS biedt 133 miljoen real in cash aan schuldeisende banken en 135 miljoen real aan obligatiehouders, in ruil voor een controlerend belang dan wel een groot deel van de bezittingen van Independencia. Twee overnamekandidaten zijn eerder afgewezen.

Südzucker zag de koers eveneens snel stijgen nadat het bedrijf de omzet en winstverwachting omhoog bijstelde. Het bedrijf presteerde sterk in de laatste 6 maanden en verwacht nu een jaaromzet van 7,5 miljard euro, waar eerder 7 miljard was becijferd. De suikerproducent uit Duitsland sloot eerder een overeenkomst met handelshuis ED&F Man waarmee het bedrijf goed gepositioneerd lijkt voor de eventuele invoer van suikerriet na de hervorming van het suikerbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.