Home

Achtergrond

‘Geen van de eigenaren wilde nog in Cefetra investeren’

Handelsorganisatie Cefetra wordt per 1 januari verkocht aan de Beierse aan-en verkoopcoöperatie Baywa. Die zette in 2011 krap €9,6 miljard om, waarvan €4,2 miljard in de primaire landbouw.

“Geen van de eigenaren (ForFarmers met 57,7 procent, Agrifirm met 32,3 procent en Agruniek-Rijnvallei met 10%, red.) wilde nog in de gezamenlijke dochter investeren”, stelt ForFarmers-directeur Bert-Jan Ruumpol.  “We wilden alle drie niet meer investeren buiten onze kernactiviteiten, zoals bij ForFarmers voer en handelsartikelen. Cefetra is nu nog een kerngezond bedrijf, maar als je er niet in investeert, verslechtert zijn positie gestaag. Dat zou niet goed zijn voor Cefetra en ook niet voor zijn aandeelhouders. Daarom is naar een nieuwe moeder gezocht.”


Waarom viel de keus op Baywa?
“Baywa wilde versterking van zijn internationale agrarische activiteiten met het daarbij behorende risicomanagement. Daarnaast is het bedrijf veel groter in akkerbouw, rechtstreeks op het boerenerf, dan wij zijn. Het is de grootste leverancier van gewasbeschermingsmiddelen in Europa en heeft daardoor ook op die wijze veel zicht op de kwaliteit van de graanproductie. Dat kan een pluspunt voor Cefetra zijn. Daarnaast koerst Baywa op internationale expansie, bijvoorbeeld in Oost-Europa. Dat geeft Cefetra een prachtige basis om verder te groeien.”

Verliezen de drie huidige eigenaren, en daarmee uiteindelijk de Nederlandse boeren, door de verkoop hun greep op de inkoop van veevoergrondstoffen?
“Nee. Daar is geen enkele sprake van. Veevoedergrondstoffen zijn commodities. Dat woord zegt al dat er extreem veel in gehandeld wordt. Ook is er nooit enig verband geweest tussen het eigenaar/aandeelhouderschap en de feitelijke inkoop van de grondstoffen bij Cefetra. We zijn daarin altijd uiterst zakelijk met elkaar omgegaan. Dat zal ook niet veranderen door de verkoop van Cefetra.”


Baywa betaalt zo’n €125 miljoen voor Cefetra. Heeft u al een bestemming voor dat geld?
“Nee, nog niet concreet. ForFarmers zal haar deel, zo’n €70 miljoen, investeren in versterking van de kernactiviteiten: voer en handelsartikelen. Maar een concrete investering is nog niet gepland. Het kan nieuwbouw van een voerfabriek betekenen in een gebied waar we nog nauwelijks actief zijn, maar ook overname van bedrijven. Maar daarvoor is het wel nodig dat er bedrijven met voldoende schaal te koop zijn.”

Foto

  • Naam: Bert-Jan Ruumpol (54) Bedrijf: ForFarmers Functie: algemeen directeur. ForFarmers is met 57,7% de grootste aandeelhouder in Cefetra. Agrifirm heeft 32,3% van de aandelen, Agruniek-Rijnvallei heeft 10%.

    Foto: Jan Willem Schouten

Of registreer je om te kunnen reageren.