Home

Achtergrond laatste update:14 sep 2012

Gasprijs maakt zich los van oliekoers

De olieprijs is deze week ten opzichte van voorgaande weken niet veel gewijzigd. Vorige week kostte een vat olie vlak voor het weekend ruim 114 dollar. Deze week beweegt de koers zich vergelijkbaar en blijft schommelen rond dezelfde prijs. De reden is dat de oliehandelaren positief zijn en mogelijk volgende week nog meer goed nieuws verwachten als de Amerikaanse FED stimuleringsmaatregelen voor de economie gaat bekend maken.

De gasprijs begint iets los te komen van de olieprijs. Desalniettemin blijft de gasprijs ook nog relatief hoog. Op de dagmarkt zakte deze week de gasprijs licht naar 25,5 cent per kuub. De contractprijs voor 2013 daalde ook licht naar 27,2 cent per kuub. De verwachting is dat de gasprijs vanaf oktober verder zal dalen omdat dan het onderhoudsseizoen aan de gas- en olieplatforms eindigd en dus het aanbod weer toeneemt.

Deze verwachte prijsdaling van het gas, zal ook een positieve invloed hebben op de elektraprijs. Omdat het gas nog vrij hoog, blijft ook de productie van elektra duur. Op de dagmarkt is de koers 50 euro per MWh baseloadprijs. Contractprijs 2013 is 52 euro per MWh, baseload.

Of registreer je om te kunnen reageren.