Home

Achtergrond

Euribor daalt rustig verder

Het al historisch lage Euribor-rentetarief blijft kelderen. Voor de Euribor met een looptijd van 3 maanden ligt het niveau nu op 0,22 procent. Bij een looptijd van 6 maanden wordt met 0,42 procent gerekend. De Euribor, in feite het tarief waartegen banken elkaar zeggen geld uit te lenen, geldt in Europa als belangrijke referentie voor bedrijfsleningen, waar in het Verenigd Koninkrijk en de VS vooral met de Libor wordt gewerkt. Ter vergelijking: de Libor 3 maanden staat op 0,36 procent.

Vorig jaar stond de Libor op vrijwel exact hetzelfde niveau. De Euribor liep een tijd op maar verloor sinds eind vorig jaar 85 procent. De Europese beleidsrente staat met een niveau van 0,75 procent nog altijd hoger dan in de VS en het Verenigd Koninkrijk en speculanten rekenen erop dat in oktober de beleidsrente verder wordt verlaagd naar 0,5 procent. Hierdoor zou meer “goedkoop geld” beschikbaar komen voor banken die de vrijgevigheid hopelijk doorgeven aan het bedrijfsleven. ABN Amro denkt dat de bodem voor de Euribor wel ongeveer bereikt is.

 

Prognose: rente stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.