Home

Achtergrond

Beurskoersen vleesconcerns onder druk

Beurkoersen hebben betrekkelijk weinig bewogen in de laatste paar handelsdagen, in afwachting van concrete stappen van de Europese Centrale Bank die de Eurozone uit het slop moeten trekken.

De grondstoffenmarkten bieden ook weinig richting. Na een periode van scherpe prijsstijgingen voor graan, is de markt gekalmeerd. Of de kalmte op tijd komt voor van voerprijzen afhankelijke vleesconcerns is de vraag.

Smithfield Foods maakte deze week een kwartaalwinst bekend van 40 dollarcent per aandeel, 5 cent minder dan analisten gepolst door financieel dienstverlener Zack hadden voorspeld. Het vleesbedrijf uit Virginia daalde minimaal tot 3,1 miljard dollar in waarde. Topman Larry Pope stelt dat het betreffende kwartaal elk jaar het slechtst is en voorziet verbetering van de marges op verpakt vlees. Pope geeft toe dat hoge voerkosten de winstgevendheid hard raken, maar wil vooralsnog de zeugenstapel op peil houden.

Smithfield Foods noteert momenteel rond de 20 dollar, duidelijk minder dan de 24 dollar die aan het begin van 2012 werd genoteerd, nog voor ernstige droogte de Amerikaanse maisoogst decimeerde. Volgens Pope biedt een aantrekkende vraag naar vlees ook vanuit Azië en meer strikt afdekken van risico’s uitkomst voor langdurig hoge prijzen voor graan. Het bedrijf kijkt qua verbetering van resultaten terug op een behoorlijk 'track record'.

Hoewel de beschikbaarheid van voer in de VS speelt, lijken Braziliaanse vleesreuzen in moeilijker vaarwater te verkeren door hun hoge schulden en forse poot in de Amerikaanse rundveesector. Het aandeel JBS daalde het afgelopen kwartaal van 8,4 naar 5,8 real. Ongeveer 30 procent van de omzet van JBS komt voort uit dieren die mais als belangrijkste deel in het rantsoen hebben.

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft het kredietoordeel van JBS, Brasil Foods en Marfrig Alimentos bijgesteld van stabiel naar negatief. Vooral de eerste twee bedrijven deden lange series overnames in de VS en elders om een positie op de wereldmarkt te veroveren. Het meer op Zuid-Amerika gerichte Marfrig is ook minder afhankelijk van mais. Ongeveer 17 procent van de omzet komt voort uit vee met mais als dieet. Niettemin geldt dat ook Marfrig een nettoschuld noteert die 4,4 keer de winst bedraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.