Home

Achtergrond

Tyson Foods: voor de lange termijn?

Beurzen zijn in verwarring. Vorige week daalden koersen nadat de Europese Centrale Bank donderdag geen concreet reddingsplan bleek te presenteren. Deze week klimmen beurskoersen weer, maar het is gebaseerd op weinig transacties.

Het grote geld is even van de markt nu handelaren vakantie vieren. Zij die overblijven, beoordelen Nestlé’s kwartaalcijfers deze week positief. Het bedrijf profiteert van een sterke aanwezigheid in opkomende economieën, die zwakte op de Amerikaanse markt compenseert. Nestlé kan hierdoor vasthouden aan een aanvallende winst- en omzetverwachting.

Tyson Foods boekt op weekbasis een plus van 5,6 procent. De Braziliaanse collega’s van JBS zagen de beurskoers zelfs met dubbele cijfers toenemen. Vleesbedrijven zagen de graanprijs en de prijs voor oliezaden en daarmee de voerkosten wat dalen, maar de bekoeling lijkt tijdelijk. De opbrengst van de eerste maispercelen in de VS vallen ver tegen en speculanten sturen de maisprijs in Chicago weer omhoog.

Tyson Foods rapporteerde bovendien deze week een 61 procent lagere kwartaalwinst en stelt vanwege hoge voerkosten de verwachte omzet voor 2012 met 1 miljard dollar bij tot 33 miljard dollar. De winst, 76 miljoen dollar, bleef bijna 10 procent achter bij wat analisten ondervraagd door Thomson Reuters hadden verwacht. Tyson ziet ook druk op de afzet van rundvlees vanwege een aanhoudende controverse over “pink slime”, “restvlees” dat wordt gebruikt in rundergehakt. Enkele grote supermarktketens willen even geen vlees meer dat wordt geassocieerd met een roze slijmmassa.

Analistensite The Motley Fool ziet in Tyson Foods nog steeds “mooie waarde” voor de langere termijn. Het bedrijf uit Arkansas slaagde erin nieuwe leningen met een looptijd van tien jaar voor een rente van 4,5 procent op te halen, waar het voorheen 10 procent betaalde. Tyson Foods ligt op een beurswaarde van twaalf keer de inkomsten, waar een concurrent als Hormel Foods op de beurs zestien keer de opbrengsten waard is. Smithfield Foods staat er met een beurswaarde van acht keer de inkomsten mogelijk nog beter voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.