Home

Achtergrond

Stijging waarde euro vermoedelijk kortdurend

De waarde van de euro is wat wat toegenomen van 1,22 naar 1,23 dollar, het hoogste niveau sinds 6 juli. Een euro is nu 0,78 Britse ponden waard.

Een lage waarde voor de euro is voordelig voor de export naar buiten de Eurozone. De belangrijkste exportgroei voor de agribusiness kwam in het eerste halfjaar voort uit export naar landen als China, de VS en Brazilië. Omdat agrarische gewassen internationaal doorgaans in dollars worden verrekend, maakt een lagere waarde voor de euro wel de aankoop van grondstoffen voor bijvoorbeeld de veevoerindustrie duurder.

Na weken van zwakte trekt de waarde van de euro voorzichtig aan. Mario Draghi van de Europese Centrale Bank belooft alles te doen om de euro te redden en de toewijding lijkt even een bodem in de markt te leggen.

Analist Dimitry Fleming van ING stelt bij de toespraak van Draghi dan ook hardop de vraag “is dit alles?” terwijl zijn collega Nico Klene van ABN Amro spreekt van 'verder doormodderen' en een 'verslechtering van de economie'.

Zij zien de VS en het Verenigd Koninkrijk sneller opkrabbelen dan de Eurocrisis en dus een daling van de eurowaarde. Risico’s voor instortingsgevaar zijn er dan ook voldoende: de Duitse inkoopmanagersindex blijft laag, van economische groei is geen sprake, de rentes op Zuid-Europese staatsschulden blijven hoog en het IMF dreigt geld voor steun aan Griekenland terug te trekken als Europese geldverstrekkers de bezuinigingseisen voor de Grieken niet omlaag brengen.

Het belangrijkst is misschien de economische krimp in België, die het afgelopen kwartaal 0,6 procent bedroeg. De vraag dringt zich op of het lang beschutte Noord-Europa toenemend geraakt zal worden. De belangen zijn voor de agribusiness zeer groot. Nederland exporteerde in 2011 voor 5 miljard euro aan voeding en levende dieren naar Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje. De uitvoerwaarde op België lag met 5,4 miljard al hoger, terwijl Duitsland goed was voor 13 miljard export.

Of registreer je om te kunnen reageren.