Home

Achtergrond

Stijging energieprijzen zet door

De olieprijs is deze week flink opgelopen. Het is het hoogste niveau sinds drie maanden.

Begin van de week bleef de prijs nog op het niveau van voor het weekend, rond de 113,5 dollar per vat. Woensdag piekte de prijs naar 116,48 dollar per vat. Donderdag zakte de olieprijs weer geleidelijk aan terug richting de 114,5 dollar.

De oorlogsdreiging tussen Iran en Israël neemt toe en daar reageert de oliemarkt nerveus op. Iran dreigt de Straat van Hormuz af te sluiten. Dit is een belangrijke doorgang voor olie- en gastankers. Andere reden voor de oplopende olieprijs is onderhoudwerkzaamheden aan platforms in de Noordzee.

Onderhoudswerkzaamheden beïnvloeden ook de gasprijs. De vraag naar gas is anderzijds beperkt vanwege het warme weer en houdt de prijs redelijk vlak. Op de dagmarkt kost een kuub gas 23,7 cent, een vergelijkbaar niveau als vorige week. De hoge olieprijs heeft wel duidelijk zijn invloed op de langetermijncontracten. De contractprijs voor 2013 is 27,5 cent per kuub. Dat is anderhalve cent meer dan vorige week.

De elektraprijs stijgt ook. De dagmarkt is zelfs grillig te noemen. De baseloadprijs is 52 euro per MWh. Dat is acht euro meer dan vorige week. oorzaken zijn de geringe elektriciteitsproductie door wind en de toenemende vraag vanwege het aflopen van de vakantieperiode en het warme weer. De prijs voor 2013 is bijna 53 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.