Home

Achtergrond laatste update:23 aug 2012

Rust op de financiële markt door positieve en negatieve berichten

De cijfers van afgelopen week laten weinig verschil zien ten opzichte van de weken ervoor. Volgens analisten van ABN AMRO heeft dat te maken met het feit dat positieve en negatieve geluiden elkaar aardig in evenwicht lijken te houden.

Zo waren de cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie hoopgevend. Daartegenover staat dat de Eurozone zich nog steeds in een lichte recessie bevindt, waarbij het er niet naar uitziet dat daar op korte termijn veel verbetering in komt.

Toch zien de deskundigen op dit moment geen reden voor overdreven pessimisme. De verwachting is dat de wereldeconomie zich in de komende maanden licht zal herstellen. Hierbij moet volgens diezelfde deskundigen overigens wel meteen bij worden aangetekend dat er nog steeds duidelijk risico’s zijn voor een neerwaartse trend.

In de Verenigde Staten blijken Amerikaanse consumenten hun bestedingen in een behoorlijk tempo te blijven opvoeren, de groei lijkt gelijke tred te houden met het doorzettende gematigde herstel van de arbeidsmarkt. Deze ontwikkeling zorgt voor positieve gevoelens over het vertrouwen in de Amerikaanse economie. Ook de verbetering op de Amerikaanse woningmarkt dragen bij aan een groter consumentenvertrouwen in de economie. Een andere positieve ontwikkeling op dit moment is de verdere afname van de inflatie in de VS.

In de Eurozone bestaan er zorgen over de toekomst van de Duitse economie. Tot nu toe zorgde Duitsland als enige land in de Eurozone voor een doorgaande economische groei. Dit in tegenstelling tot de andere Eurolanden. Toch lijkt Duitsland nu ook terrein te moeten inleveren.

In het tweede kwartaal was er niet meer dan een bescheiden economische groei bij onze Oosterburen te constateren. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de groei het uitsluitend moet hebben van de export. Van groei binnen de Eurozone zelf is al een hele tijd geen sprake meer.

Voor het derde kwartaal wordt gevreesd dat de export het ook moeilijk gaat krijgen, bijvoorbeeld naar China. De Chinese premier Wen Jiabao erkende dat de 'neerwaartse druk' op de economie 'relatief groot' is en dat deze situatie nog enige tijd zal aanhouden. Positief signaal is dat de Chinese regering heeft toegezegd dat ze de economie in de tweede helft van het jaar zal steunen. Deskundigen denken dat dat een verdere monetaire verruiming zal betekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.