Home

Achtergrond

Positief sentiment doet energieprijs stijgen

Donderdag maakte de olieprijs een sprong met ruim een euro naar 116,8 dollar per vat. Aan het begin van de week bewoog de olieprijs nog tussen 113,5 dollar en 114,3 dollar per vat.

De sprong wordt veroorzaakt door geruchten over economische stimuleringsmaatregelen in China en de Verenigde Staten. Omdat het positieve sentiment gebaseerd is op enkel speculaties kan de olieprijs ook zo maar weer inzakken, aldus een analist van Nife Adviesbureau. Onderhoudswerkzaamheden aan olie- en gasplatforms in de Noordzee zorgen dat er minder aanbod van gas en olie is. De gasprijs steeg daarom ook om dezelfde redenen als de olieprijs naar bijna 25 cent per kuub op de dagmarkt. Dit is ruim een cent meer dan een week geleden. Contractprijs voor 2013 en verder steeg ook mee naar 27,9 cent per kuub. Ook het warme weer zweepte de vraag naar gas en elektra op. Inmiddels is de elektraprijs weer gezakt naar een baseloadprijs van 51 euro per MWh op de dagmarkt. Contractprijs voor 2013 is €54,70 per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.