Home

Achtergrond 1 reactie

Na FED stelt ook ECB investeerders teleur

Na de Federal Reserve in de VS heeft ook de Europese Centrale Bank (ECB) zorgen bij investeerders niet weg kunnen nemen.

De markt hoopte gezien de oplopende beurskoersen en olieprijs op een soort reddingsplan voor de Eurozone. De markt hoopte dat de ECB ten minste zou aankoersen op het opkopen van staatsobligaties waarvan de rente tot onhoudbare hoogte oploopt. Voorzitter Mario Draghi kwam echter niet verder dan de mededeling dat het kalmeren van de schuldmarkt door directe interventie tot de mogelijkheden behoort.

De waarde van de euro liep voorafgaand aan de persconferentie van Draghi op tot $1,23 dollar en 0,78 pond, het hoogste niveau sinds drie weken. Draghi zei dat de euro “onomkeerbaar” is en herhaalde dat lidstaten van de Eurozone bereid zijn “alles te doen dat nodig is om de munt te behouden.”

Duitsland is echter nog niet bereid in te stemmen met een bankvergunning voor het permanente noodfonds, dat ooit werd opgericht om het inflatiespook te bestrijden. De beleidsrente bleef ongemoeid op een overigens historisch lage 0,75 procent en kan banken dus ook niet aanzetten tot het uitlenen van meer geld, wat groei zou bevorderen.

Bill Goss, hoofd van het grootste obligatiefonds ter wereld, Pimco, is teleurgesteld. Evenals investeerders in Italiaans en Spaans schuldpapier, die de rentes nog tijdens de persconferentie lieten oplopen. Ze zijn dubbel teleurgesteld, want eerder hield de Britse centrale bank de rente ongemoeid op 0,5 procent terwijl de Amerikaanse Federal Reserve woensdag ook nog niet bereid bleek tot grote stappen. De centrale bankiers lijken na eerdere renteverlagingen en opkoopprogramma’s voor obligaties wel tot de conclusie gekomen dat het duur is, en niet duurzaam helpt.

Duitsland gelooft in een gemeenschappelijk financieel-economisch beleid voor 17 lidstaten, gebonden in ijzeren regels die begrotingsdiscipline afdwingen. Landen in Zuid-Europa zijn landen vooralsnog niet bereid soevereiniteit in te leveren en willen een losser monetair beleid en willen, met de Europese Commissie, dat schulden binnen Europa worden samengevoegd, waardoor Noord-Europese landen een hogere rente gaan betalen, maar Zuid-Europese landen een lagere rente.

Eén reactie

  • Mozes

    Ze zijn in Zuid-Europa toch niet helemaal van de pot gerukt? Ze willen een losser monetair beleid wat inhoud dat ze de vrijheid willen hebben om meer uit te geven dan er binnenkomt maar de schulden willen ze wel delen met Noord-Europa?
    Ik ben voorstander van de Euro maar het is mij inmiddels wel duidelijk dat er op financieel gebied veel meer macht naar Brussel moet. We mogen in Nederland blij zijn dat Duitsland op financieel gebied zoveel macht heeft anders waren we in Nederland zwaar bekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.