Home

Achtergrond 1061 x bekeken 3 reacties

Kwart voldoet nog niet aan vaccinatieplicht Q-koorts

Den Haag – Bijna een kwart van de melkgeiten- en melkschapenbedrijven voldoet niet aan de eis om voor 1 augustus hun dieren te vaccineren tegen Q-koorts en dit te registreren. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Of de bedrijven daadwerkelijk niet gevaccineerd hebben, is niet duidelijk. Dierenartsenorganisatie KNMvD meldt dat er de laatste dagen nog veel gevaccineerd is. “Mogelijk zijn vaccinaties vorige week uitgesteld in verband met het warme weer. Dit zorgt voor extra stress bij de dieren”, aldus dierenarts Mark van der Heijden van de KNMvD. Hij merkt dat veehouders net als vorig jaar zo laat mogelijk voor 1 augustus proberen in te enten. De bedrijven hebben formeel nog een week de tijd om de vaccinatie te registreren in het I&R-systeem

Op 2 augustus gaat de NVWA de bedrijven die niet voldoen aan de eisen een brief schrijven, waarin bestuursdwang wordt aangekondigd. Bedrijven die niet aan de eisen voldoen krijgen nog twee weken de tijd om aan de vaccinatie- en registratieplicht te voldoen. Als dat niet zo gebeurt, komt de NVWA het zelf doen. De kosten hiervan moet de veehouder betalen. De twee weken respijt heeft te maken met de wet. Bij bestuursdwang is de overheid verplicht de ondernemer de tijd te geven om de zaken op orde te brengen.

Of de bedrijven daadwerkelijk nog niet gevaccineerd hebben, of dat het alleen een kwestie van registreren is, is niet duidelijk. Bij het I&R-systeem, waarin de inenting geregistreerd moet worden, waren wat problemen door overbelasting. Voorzitter Jeannette van de Ven van de vakgroep geitenhouderij wijst erop dat geitenhouders nog een week de tijd hebben om de vaccinatie te registreren. “Uit het veld hoor ik wel dat iedereen wil vaccineren. Geitenhouders kiezen er bewust voor het zo laat mogelijk te doen, omdat dit het meest efficiënt is. Jonge geiten kunnen pas vanaf drie maanden gevaccineerd worden. Om zoveel mogelijk dieren te kunnen vaccineren, willen geitenhouders zo laat mogelijk vaccineren”, legt ze uit. “Het is net als bij de APK van de auto. Dat doe je ook zo laat mogelijk, maar wel op tijd.” Van de Ven vindt het terecht dat de overheid ingrijpt bij bedrijven die niet inenten. Wakker Dier reageerde dinsdag op twitter:  “Zoveel zieken en doden en nog vaccineert 43% van de schapen- en geitenhouders niet voor deadline”.

De cijfers zijn lager met vorig jaar. Toen had 82 procent van de bedrijven de vaccinatie op 1 augustus geregistreerd. De NVWA hoefde toen niet zelf te gaan vaccineren, omdat de bedrijven voor 1 september hun verantwoordelijkheid hadden genomen om toch te in te enten.

Laatste reacties

  • andre24

    ik hoop dat iedereen heeft geent maar de nvwa moet niet zo haed schreeuwen want het I&R systeem werkt zeer slecht dieren zijn spontaan verdwenen of geslacht terwijl ze wel zijn geent. Wat heeft onze overheid toch alles goed voor elkaar de fout ligt altijd bij een ander maar nooit bij hen.

  • politiek

    Onbegrijpelijk als vakgroepvoorzitters een vergelijk gaan maken met de APK keuring. Vergeet niet dat het bij ieder nog vers in het geheugen zit de slachtoffers van de Q koorts. Zowel dodelijk als levenslang gehandicapt. Als er al slechts een half jaar na de hoorzitting met de Nationale Ombudsman over gevolgen Q koorts dergelijke vraagstukken zijn inzake preventief enten, moet men dan de vraag niet gaan stellen of ze nog wel bestaansrecht hebben de melkgeiten en melkschapenbedrijven. Deze vraag moet mijn inziens ook Mark van der Heijden gaan stellen KNMvD , die de mogelijke stress van de dieren laat prevereren boven humane gevaren. Ik ga me afvragen hoeveel doden ( menselijk) er nog moeten komen alvorens men verantwoording gaat nemen.

  • frans64

    onbegrijpelijk de kutgeiten zijn een gevaar voor de mensheid men moet maar q koorts krijgen als mens dat wil je niet meemaken zeker waneer je dat te danken hebt aan een stelletje onwillge boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.