Home

Achtergrond

JBS en John Deere herstellen zich op beurzen

De beurzen zijn over het algemeen nog in vakantiestemming. De afgelopen week kwam een correctie op het verlies dat de Braziliaanse vleesgigant JBS in de Boerderij-index boekte na de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

JBS herstelde zich op de index van het verlies dat vorige week werd genoteerd. Na een daling van 7,8 procent vorige week, klom het aandeel nu 9,3 procent.

Ook John Deere kwam een beetje terug na de afstraffing voor de matige kwartaalcijfers. Hoorde Deere vorige week nog bij de vijf grootste dalers, deze week staat het bij de stijgers-top-vijf, met een bescheiden winst op de index van 2,6 procent.

Yara, Smithfield en Nestlé hoorden vorige week nog bij de stijgers, maar die kwamen deze week in de min terecht. Tyson Foods is al langer in de min.

Tyson heeft last van de hoge graanprijzen als gevolg van de droogte in de Verenigde Staten. Ook andere aan de New Yorkse beurs genoteerde agribusinessbedrijven ondervinden de gevolgen van de droogte.

Nestle-topman Peter Brabeck roerde zich deze week door op te roepen geen voedsel meer te gebruiken voor de productie van biobrandstof. In de Zwitserse krant Sonntagszeitung verklaarde Brabeck geen tegenstander te zijn van biobrandstoffen, maar hij vindt dat er andere methoden moeten worden gevonden om die te produceren. "Het probleem is dat biobrandstof bijna de helft van de Amerikaanse maisproductie en 60 procent van het Europese koolzaad vergt."

De opmerking was niet alleen uit ideële motieven : de productie van biobrandstof betekent voor Nestle extra concurrentie op de markt voor producten als mais en raapzaad, waar ook Nestlé actief is. Nestlé verwacht overigens dat de prijzen voor basisvoedselgrondstoffen (melk, koffie, cacao) zullen dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.