Home

Achtergrond

Euribor duidelijk onder Libor

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is onder de 0,37 procent gezakt, wat alweer een nieuw laagterecord betreft. De rente wordt vaak gebruikt als referentie bij leningen en is gebaseerd op rentes die banken elkaar zeggen toe te berekenen.

De Euribor ligt nu ook duidelijk lager dan de internationaal in het zakenleven vaak gebruikte Libor-rente, die nog ruim boven de 0,4 procent ligt. ABN Amro was eerder overtuigd van het gelijk houden van de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB), maar stelt nu dat “versoepeling” onvermijdelijk is gezien de slechte stand van de economie.

Waar eerder een bodem van 0,5 procent werd genoemd, ziet ABN Amro nu de Euribor dalen tot 0,3 procent om het tweede kwartaal van 2013 te stijgen. Analisten verwachtten vorige week dat de depositorente van de ECB negatief zou worden gezet, zodat banken gestimuleerd worden geld in de economie te brengen. De ECB heeft echter gezegd dat dit “onbekend terrein” is, wat wordt gezien als een afwijzing.

 

Prognose: rente daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.