Home

Achtergrond

Euribor daalt naar nieuw record

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is gedaald naar een nieuw record van 0,375 procent.

Dit jaar werd begonnen met een rente van 1,343 procent. Voor de financiële crisis in 2008 uitbrak lag de Euribor op 4,6 procent. Banken rekenen naar eigen zeggen om vet op de botten te krijgen opslagen die niet openbaar zijn. Bij een looptijd van 6 maanden beweegt de rente waartoe banken elkaar bereid zijn te lenen bij de 0,65 procent.

De Euribor, vaak referentie bij leningen, daalt onder speculatie dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente terugbrengt van 0,75 naar een nieuw laagste niveau van 0,50 procent. Ook wordt in de markt verwacht dat de depositorente die eerder tot nul werd verlaagd zelfs op negatief wordt gezet. Dat betekent dat banken die hun geld "veilig" bij de ECB stallen daarvoor moeten betalen. Het is een stimulans voor banken aan elkaar en vooral bedrijven en consumenten uit te lenen. Deze week hield voorzitter Draghi zijn kruit echter nog droog. De verwachting van veel analisten blijft dat de komende maanden zal worden besloten tot een lagere rente. In de VS werd de rente al eerder bijna tot 0 teruggebracht.

Prognose: rente daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.