Home

Achtergrond

Energieprijzen lopen op

De olieprijs loopt op. Vlak voor het weekend steeg de prijs voor een vat Brent-olie naar 109 dollar. Deze week steeg de prijs door naar 112 dollar per vat. De stijging wordt veroorzaakt door een krapper aanbod.

In de zomerperiode wordt onderhoud gepleegd aan olie- en gasinstallaties. Omdat minder installaties in productie zijn, is de aanvoer minder.

De gasprijs voor de langetermijncontracten reageert op de stijgende olieprijs. De prijs voor een contract in 2014 en 2015 laat de scherpste piek zien en stijgt door naar 27,5 cent per kuub. Contract 2013 stijgt minder scherp en staat op 26 cent per kuub. De dagmarkt beweegt het minst mee met de olieprijs en kost een kuub gas 23,5 cent.

De elektraprijs stijgt eveneens. Dit komt door spanning op de kolenmarkt. Stakingen bij de Colombiaanse spoorwegen houden aan. Colombia is een van de weinige landen die kan produceren voor een lage prijs. Dertig procent van de kolen komt uit dit land. De prijsstijging valt gezien het wegvallende aanbod nog mee omdat de vraag tanende is vanwege het economisch klimaat. De baseloadprijs voor 2013 is 52 euro per MWh en 44 euro per MWh op de dagmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.