Home

Achtergrond 2 reacties

Energiemarkt is rustig en afwachtend

De olieprijs blijft deze week schommelen rond de 105 dollar (€85,40) per vat.

Woensdag noteerde Brent-olie $105,60 per vat. Dinsdag zakte de prijs iets weg naar $104,15 per vat. Op dezelfde dag werden tegenvallende resultaten bekend gemaakt over de Chinese industrie.

Verder is de markt voornamelijk afwachtend. Zolang geen belangrijk economisch nieuws te verwachten is, zal de markt vrij stabiel blijven, is de verwachting van een analist bij Nife Energieadvies.

De gasprijs op de lange termijn loopt iets op. Deze beweegt het meest mee met de olieprijs. De contractprijs voor 2013 noteerde woensdag 26,5 cent per kuub, een halve cent meer dan een week geleden. Op de dagmarkt kost een kuub gas 23,5 cent per kuub. Vorige week kostte een kuub nog ruim 24 cent. De lichte daling komt omdat er meer aanbod is van gas vanuit het Midden-Oosten.

De elektramarkt blijft vrij vlak. Op de lange termijn laat de prijs een lichte stijging zien omdat analisten bezorgd zijn over de aanvoer van kolen voor de elektriciteitscentrales vanwege een staking in Colombia. De baseloadprijs voor 2013 is 51,5 euro per MWh. Op de dagmarkt beweegt de prijs tussen de 46 en 47 euro per MWh.

Laatste reacties

  • Aad Baars

    In Colombia hebben ze goed gekeken hoe de arabieren de olieprijs opvoeren . Gewoon een fictieve staking in het nieuws brengen en de aanvoer even iets vertragen en je hebt er zo een paar procent bij.
    De Belgen kopen ondertussen lekker goedkope groene stroom in vanuit Duitsland en zetten gewoon de kolencenterale's uit deze zomer . Wij zijn jammergenoeg overgeleverd aan een aantal energiemaatschappijen die in oostduitse handen zijn gekomen en betalen daardoor het hele jaar rond de hoofdprijs.

  • Aad Baars

    Ik bedoelde in mijn vorige reactie natuurlijk oost Europese landen en ik wil een joker inzetten ;-0

Of registreer je om te kunnen reageren.