Home

Achtergrond

Centrale banken maken of breken beurs

Bedrijven kijken terug op een overwegend positieve beursweek. De AEX in Amsterdam won 5 procent.

De oorzaak ligt in de belofte van Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, “alles te doen dat nodig is” om de Eurocrisis te bezweren. Hoe succesvol Draghi zal zijn, bepaalt in belangrijke mate of de beurzen gaan dippen of stijgen. Beurskenners houden in hun achterhoofd dat augustus de laatste decennia doorgaans een slechte beursmaand was.

Op de Boerderij-index noteerden slechts 2 van de 25 bedrijven op weekbasis een min: graanhandelsbedrijf Archer Daniels Midland (ADM) en fruithandelaar Total Produce. ADM noteerde over het afgelopen kwartaal een winstdaling van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf had door een lagere graanoogst in de VS minder volumes te verhandelen, terwijl de divisie die ethanol op basis van mais maakt flink te lijden had onder hoge contractprijzen op de termijnmarkt in Chicago.

Aandeelhouders wierpen het aandeel terug naar 25 dollar, het laagste niveau sinds 7 oktober 2011. Het is een flinke domper voor beleggers die in mei nog instapten op een koers van 32 dollar. ADM heeft dan ook op het eerste gezicht meer last van een tegenvallende Amerikaanse oogst dan concurrent Bunge. Ook Bunge is Amerikaans en zag het afgelopen kwartaal de winst met 13 procent dalen, maar het bedrijf verwacht dat haar grootschalige activiteiten in Brazilië en Argentinië de mindere resultaten in de VS het komende halfjaar teniet kunnen doen.

Boeren in Zuid-Amerika zien de graan- en sojaprijzen door droogte in de VS en Rusland oplopen en zetten daarom in op een grote oogst, in de branche “bumper crop” genoemd. Het aandeel van Bunge staat met ruim 66 dollar juist op het hoogste niveau sinds april en verschillende banken hebben het koersdoel verhoogd tot ruim boven de 70 dollar. Zowel ADM als Bunge kennen wel een minder voordelig risicoprofiel, omdat de graanmarkten nu eenmaal zeer onstuimig kunnen zijn.

Dole Foods kijkt terug op enkele zonnige beursweken die het aandeel naar het hoogste niveau sinds augustus 2011 stuurden. Beleggers zien brood in plannen van het bedrijf, bekend om de felle concurrentie met Chiquita in het bananensegment, één of meerdere onderdelen apart naar de beurs te brengen. De groenten- en fruithandelaar heeft specialisten van Wells Fargo en Deutsche Bank gevraagd een strategische visie te helpen ontwikkelen voor de toekomst. Het is volgens analisten ook goed mogelijk dat Dole Foods de vooral in Azië sterke divisie die verpakte producten maakt helemaal verkoopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.