Home

Achtergrond

ABN Amro: geen recessie maar tijdelijke dip

De economie van de Eurozone is het afgelopen kwartaal licht gekrompen, maar de Duitse economie is 0,3 procent gegroeid. Duitsland kocht vorig jaar voor 13 miljard euro landbouwproducten uit Nederland en is daarmee cruciaal voor de Nederlandse economie.

De zorgen over de Duitse economie nemen echter toe. De export naar vooral bestemmingen buiten de Eurozone is motor achter de groei van de Oosterburen, zoals export naar Duitsland voor Nederland een groeimotor is. De Chinese economie koelt echter af, aldus Deutsche Bank, waardoor risico’s voor Duitse stagnatie toenemen.

ABN Amro ziet het minder somber. De bank denkt dat de verslechterende macro-economische cijfers geen begin van een nieuwe wereldwijde recessie inluiden, maar een zwakke periode halverwege de gewone economische cyclus, wat economen wel de 'mid-cycle blues' noemen.

Han de Jong van ABN Amro denkt dat China er beter voor staat dan uit cijfers blijkt. De detailhandelsomzetten zijn gedaald, maar volgens De Jong komt dat vooral door de lagere inflatie. De handelscijfers vallen tegen maar zijn in tegenspraak met Amerikaanse cijfers die duiden op groei.

China kan dus als groeimotor voor Duitsland blijven functioneren, en Duitsland dus voor Nederland. Nederland kan ook profiteren van uiteenlopende snelheden van herstel. De VS zal volgens de bankiers dit jaar een groei van 2,2 procent noteren, terwijl voor de Eurozone als geheel een economische krimp wordt verwacht van een half procent. De euro zal hierdoor verzwakken richting 1,10 dollar. Een tegenvaller voor vooral de tuinbouw: tegenover het Britse pond zal de euro volgens de bank juist aan waarde winnen.

Een stabiele tot dalende inflatie lijkt een derde factor die de Eurozone kan helpen. Deze week is een inflatie van 2,4 procent bekendgemaakt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als belangrijkste doelstelling de inflatie te houden onder maar wel vlakbij 2 procent. Waneer de inflatie blijft dalen, kan de ECB de beleidsrente van 0,75 procent naar 0,5 procent brengen, waardoor mogelijk meer kapitaal beschikbaar komt voor het bedrijfsleven en de waarde van de euro verder daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.