Home

Achtergrond 2 reactieslaatste update:24 jul 2012

‘Wij willen een ambitieus natuurbeleid van de grond krijgen

In de aanloop naar de Tweede kamer-verkiezingen op 12 september maken belangenbehartigers en ondernemers hun wensen voor landbouwbeleid kenbaar. Vandaag in de serie Tino Wallaart, hoofd extren beleid bij Natuurmonumenten.

 

 

Hoe heeft u het natuurbeleid in de afgelopen kabinetsperiode ervaren?
”Natuur heeft het in de afgelopen kabinetsperiode heel moeilijk gehad. Natuurorganisaties zijn hard getroffen door de bezuinigingen. Het plan was  72 procent is van het budget af te snijden, dat is ongekend.  Geen enkele andere bezuinigingsoperatie komt daar maar in de buurt. Daar bovenop is de natuurbeschermingswet heel systematisch uitgekleed, zodat het nu niet veel meer inhoudt dan de minimum eisen die Europa stelt.”

 

Neemt u dat Bleker kwalijk?

"Ja, maar we nemen hem vooral de manier waarop hij het deed kwalijk. Voor ons was het extra bitter dat de staatssecretaris een soort satanisch genoegen schepte in de keiharde bezuinigingen. Zo had hij het, als hij het over onze natuurambities had, steeds weer over ‘elitenatuur’. Ook zei hij bij herhaling: ‘ik heb niet zoveel met grote natuurorganisaties’. Waar Bleker maar kon, heeft hij de natuurorganisaties in de hoek gezet. Natuurlijk blijft de boodschap hetzelfde, maar het was prettig geweest als je had kunnen zien dat Bleker het er soms ook moeilijk mee had. Dat het ook op een andere manier liet minister Hilllen van Defensie zien. Hij moest een soortgelijke nare boodschap verkondigen voor zijn departement, maar  deed dat op een deemoedige, invoelende manier."

 

Dus u zou blij zijn als Bleker van het politieke toneel verdwijnt?
"Dat zeg ik niet per definitie. Bleker is natuurlijk wel een leuke man, we hebben ontzettend met hem gelachen. Hij heeft het theater van de politiek verrijkt door zijn opvallende persoonlijkheid. Maar als het gaat om wat hij inhoudelijk heeft gedaan, ben ik minder enthousiast. Als je kijkt naar hoe hij is omgegaan met landelijk gebied en natuur, dan vind ik dat hij heeft gefaald. Ik hoop dat er geen plaats is voor zijn beleid in het nieuwe kabinet."

 

Verwacht u dat de ‘afbrokkeling’ van het natuuurbeleid na de verkiezingen wordt teruggedraaid?
"Al in het Lenteakkoord zijn maatregelen genomen die voor ons positief uitpakken, dus ik heb er wel vertrouwen in. Onze inspanningen zijn erop gericht om een ambitieus natuurbeleid van de grond te krijgen. Daar is nog steeds een grote maatschappelijke steun voor."

 

Op welke partij adviseert u de kiezer te stemmen?
"Wij geven geen stemadvies. Iedereen moet voor zichzelf maar kijken naar hoe de natuur ervan af komt in de partijprogramma’s. Daarna kunnen mensen zelf wel een keuze maken op welke partij ze moeten stemmen."

Guido Kobessen

Laatste reacties

  • agratax2

    Is natuur ontwikkeling afhankelijk van een politieke stroming of is het benodigde geld van meer belang. Ik weet de ene partij wil meer doen voor natuur dan de andere. Een ding hebben ze gemeen, het geld kun je maar één keer uitgeven. Stop je de beperkte middelen in natuur, dan is er minder voor sociale zekerheid, gezondheid of scholing. je kunt de beperkte middelen ook over alle doelen verdelen, dan krijgt iedereen te weinig om iets goeds te ontwikkelen.

  • schoenmakers1

    er is niets zo slecht voor als dingen veranderen, de natuur of wat men het noemt pas zich altijd aan hetgeen er is, iemand die voor natuur is moet geen geld willen uitgeven voor veranderingen maar alles bij hetzelfde laten, als men de dingen wel wil veranderen is het iets anders als voor natuur zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.