Home

Achtergrond

Olieprijs weer rond 100 dollar

Voor het eerst sinds begin juni is een vat Brent-olie weer boven de 100 dollar uitgekomen. Dinsdag schoot de prijs opeens 3 dollar omhoog.

Dat is een stijging van 2,4 procent binnen een week. Woensdag daalde de koers weer licht tot net onder de 100 dollar per vat, maar de tendens is duidelijk stijgend. Ook ruwe Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder en ging naar 85,83 dollar per vat.
De sterke prijsstijging was niet helemaal onverwacht. De afspraken over de euro zorgen voor optimisme in de markt. Daarnaast zijn sinds 1 juli de Europese sancties van kracht tegen de invoer van olie uit Iran. De EU stelde deze sancties in vanwege het feit dat Iran niet wil stoppen met zijn nucleaire programma.
Het dreigement van Iran dat als de EU zijn sancties zou doorzetten, als tegenactie de Straat van Hormuz geblokkeerd zou worden, zorgt voor extra onrust op de markt. Een derde van alle olie passeert via de Straat van Hormuz, de drukst bevaren olieroute ter wereld. Omdat een staking van Noorse olie- en gaswerkers ook de aanvoer van olie en gas uit de Noordzee zal verminderen verwachten veel analisten dat de olieprijs de komende tijd zeker rond de honderd dollar per vat zal blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.