Home

Achtergrond

Olieprijs schommelt rond de honderd dollar

De olieprijs lijkt op dit moment zich min of meer te stabiliseren rond de honderd dollar, dat past ook in de doelstellingen van de OPEC-landen.

Na de afgelopen weken zo'n tien dollar per vat gestegen te zijn is de rust enigszins weer gekeerd. Dat er iedere dag toch wel - lichte - schommelingen in de prijs zijn heeft alles te maken met de sterke reactie op economische berichtgeving. Afgelopen week is daar een goed voorbeeld van. Maandag sloot de koers twee dollar hoger op 100 dollar door een zwakkere dollar en een dreigende stillegging van de Noorse olieproductie vanwege een staking. Een dag later viel de koers terug naar 98 dollar omdat de koers van de dollar steeg. Oorzaak hiervan was de zorgen over de eurozone. Daarnaast stelde de Amerikaanse regering de wereldwijde vraag naar olie voor 2012 en 2013 naar beneden bij. Ook het verbod van de Noorse regering om de olie- en gasproductie stil te leggen droeg bij aan de koersdaling. Een dag later steeg de koers weer met drie dollar. Deze keer was de belangrijkste reden een groter dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden.

Of registreer je om te kunnen reageren.