Home

Achtergrond 4 reacties

Meer overlast door professionelere etherpiraat

Den Haag – Etherpiraten werken met steeds professioneler apparatuur, zoals mobiele masten dat op afstand aangestuurd kan worden. De overlast neemt toe, terwijl het aantal piraten daalt. Dit concludeert controleorganisatie Agentschap Telecom (AT) in haar jaarbericht 2011.

De apparatuur is zwaarder en er wordt illegaal uitgezonden met grotere vermogens en hogere antennemasten. Het bereik neemt hierdoor toe, zo ook de kans op overlast.

In Nederland zijn volgens het agentschap zo’n 2.000 etherpiraten actief. In 2011 zijn 1.368 inspecties uitgevoerd. Er zijn 75 boetes uitgeschreven en in 75 gevallen is een last onder dwangsom opgelegd. In 12 gevallen moest de dwangsom betaald worden, omdat de overtreder de overtreding niet ongedaan maakte binnen een bepaalde periode.

Vanaf juni 2010 hanteert AT bij het bestrijden van etherpiraterij een bestuursrechtelijke aanpak. De controle richt zich niet alleen op de mensen ‘achter de knoppen’, maar ook op degenen die uitzendingen mogelijk maken. Denk hierbij aan eigenaren van grond waar de antenne op staat, of eigenaren van schuren, van waaruit de etherpiraten uitzenden. De boete kan oplopen tot 45.000 euro. De bestuursrechtelijke aanpak is succesvol volgens AT. Het aantal vast opgestelde antenne-installaties dat gebruikt wordt voor illegale uitzendingen daalde. Ook is een afname van individuele illegale omroepstations te zien, aldus het jaarbericht.

Etherpiraten zorgen met hun illegale uitzendingen voor overlast bij legale omroepstations. Legale omroepen hebben betaald voor een vergunning. Adverteerders willen zoveel mogelijk luisteraars bereiken. Bij etherpiraten is er sprake van oneigenlijke inbreuk op de vergunningen van anderen. Het is daarom een economisch delict. Illegaal gebruik van radiofrequenties kan tevens leiden tot storing, bijvoorbeeld op het C2000 communicatiesysteem van de hulpdiensten, zoals politie en ambulance.

Laatste reacties

 • Hodalen

  wat een grote onzin! veelal draaien de 'piraten' op ongebruikte frequenties juist omdat ze weten dat ze in de problemen komen als ze op een 'betaalde' frequentie gaan uitzenden dus voor je iets klakkeloos overneemt uit een persbericht doe eerst zelf een beetje achtergrondonderzoek!!

 • Hodalen

  wat een grote onzin! veelal draaien de 'piraten' op ongebruikte frequenties juist omdat ze weten dat ze in de problemen komen als ze op een 'betaalde' frequentie gaan uitzenden dus voor je iets klakkeloos overneemt uit een persbericht doe eerst zelf een beetje achtergrondonderzoek!!

 • J@gertje

  Laat die piraten toch lekker draaien, een stel hangjongeren geeft veel meer overlast.
  Met de hoge boetes valt het ook wel mee.
  Als een etherpiraat gepakt wordt krijgt de grondeigenaar waar de antenne geplaatst is alleen een waarschuwing.
  Pas bij een volgende 'overtreding' kunnen er boetes worden uitgedeeld.

 • Klerck

  AT is een uitermate klaffe organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.